U "Korčuli" tunu naručuju od obrta za morski ribolov "Ugor", koji love na području srednjeg Jadrana. Nekoć je upravo srednji Jadran, točnije šibensko područje, bio poznato područje gdje se mogao naći velik broj tuna. Evo i recepta za pršut od tune, koji se u "Korčuli" poslužuje uz odličan, osvježavajući umak.
Pršut od tune po tradicionalnom hrvatskom receptu
Sastojci:
5-7 kg težak odrezak od tune
20-ak kriški luka
40-ak zrna crnog papra
listovi ružmarina
4-6 lista lovora
morska sol
Priprema:
Tuna se stavi u posudu s dosta sitne morske soli te polovicom količine luka, papra, ružmairna i lovora. Meso se dobro natrlja solju te se stavi u posudu na sastojke. Ponovo se prekrije istom količinom sloja koji je i ispod ribe te se sve još dodatno posipa solju. Ostaviti da stoji dva dana, a potom presložiti i slagati istim redoslijedom kao i prvi put. Nakon 12 dana oprati u hladnoj vodi i staviti u vodu s kockicama leda na 24 sata. Kako meso ne bi plivalo treba ga opteretiti kamenom. Meso nakon 24 sata objesiti da se iskapa od vode i osušiti ga te dimiti na hladnom dimu od bukova drva. Nakon 5-7 dana ide još jedna ruka dima te potom i treća ruka. Suši se tjedan dana na buri, a zrelo je nakon 40-60 dana, ovisno o temperaturi.