Spikaonica u Sisku

Učenici razgrabili tjesteninu s blitvom

Luka Nižetić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/4
24.02.2016.
u 05:00

Zdrava hrana nisu samo bube iz Indonezije. I pizza je zdrava – kaže Nižetić

Treba li u škole uvesti zdravu hranu i kako to učiniti bila je tema još jedne Spikaonice, ovog puta u sisačkoj Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića.

Projekt Zdravi odmor

Spikaonica se održava u sklopu projekta Zdravi odmor koji organizira Podravka u suradnji s Večernjim listom, portalom ordinacija.hr i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. Učeničku raspravu o zdravoj hrani predvodili su članovi debatnog kluba OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” iz Zagreba uz članove Hrvatskog debatnog društva, a Siščani su ispočetka bili skloniji stavu da bi temelje zdrave prehrane djeci trebalo usaditi kod kuće te kako sama škola neće moći nadoknaditi četiri “loša” obiteljska obroka jednim zdravim školskim.

Afirmatori, koji su na kraju ipak uspjeli provući svoju tezu, smatrali su da su funkcija škole i odgoj i obrazovanje. – Umjesto da učenici samo uče i slušaju o zdravoj hrani, puno je bolje pred njih servirati jedan zdravi obrok. Tako će vidjeti da to nije neukusan obrok i možda prenijeti svoje iskustvo i u svoj dom. Tako će i doma početi sa zdravom hranom – branila je tako afirmativan stav Nikolina. S njom se složila i nutricionistica Maja Vidaković.

– Bolje je u škole uvesti jedan zdravi obrok dnevno, pa makar on tome djetetu bio i jedini takav. Bolje jedan nego nijedan. Djeci treba pokazati da zdrava hrana ne izgleda neukusno, treba srušiti tu predrasudu, a to se može jedino ako i sami vide i probaju takav obrok. U zdrav obrok može ići i meso, sve, bitni su samo ravnoteža i i raznovrsnost – istaknula je Maja Vidaković napomenuvši i važnost zajutarka kao prvog obroka za školarce.

Kratki filmovi o hrani

Da je zdrava hrana ukusna, smatra i pjevač Luka Nižetić– Nije zdrava hrana ono što vi mislite. Nisu to neke bube iz Indonezije. Ima i zdravih pizza i kolača. Zdrava je hrana ukusna – rekao je Nižetić te ubrzo i pripremio pred učenicima jedan brzi zdrav obrok – tjesteninu s piletinom i blitvom koju su učenici brzo razgrabili.

Cilj je Podravkina projekta Zdravi odmor uvesti zdrave obroke u sve hrvatske škole, a kako bi to uspjeli, otvorili su i internetsku stranicu www.zdraviodmor.hr koja na zanimljiv način predstavlja ukusnu zdravu hranu. Tamo se mogu pogledati kratki filmovi u kojima Luka Nižetić predstavlja namirnicu mjeseca i kuha prigodna jela.    

>>Spikaonica za zdrave obroke u svim hrvatskim školama

>>

Komentara 2

JO
josip091
09:09 24.02.2016.

Podravka je pravi primjer prirodnosti, svježine, ...

TH
than
12:36 28.02.2016.

Procitao sam do onoga - I pizza je zdrava. Dalje ne moram...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije