TURISTIČKA PATROLA

FOTO Pomalo, otočki, bez stresa: Ovo je mjesto ribara i kapetana u kojem turisti mirno provode dane

Kali na otoku Ugljanu
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/7
30.07.2024.
u 10:09

Bez stresa u otočkom mjestu ribara i kapetana preko puta Zadra

Na otoku Ugljanu, u mjestu Kali, redom ribari i kapetani. Autoriteti u lovu na tune i pomorci koji su vidjeli sva svjetska mora, i to nebrojeno puta.

– Da sam dobio samo jedan dolar svaki put kada sam prešao preko Atlantika, išli bismo sad nas dvojica na večeru! I to dobru večeru! A ista je priča i s Pacifikom – govori veselo Tomislav Vitlov (79), najstariji kapetan u malom otočkom mjestu pa nastavlja priču u hladu:

Godišnje jednom oko svijeta

– Godišnje sam, zbrojimo li nautičke milje, barem jednom prepolovio kuglu zemaljsku. I nisam samo ja, ima i drugih kapetana u mjestu koji su vidjeli cijeli svijet, brat Šime, susjed Darijo, Oliver, Elvis, bili su vrsni kapetani i Joso, Slavko, Janko... – govori kapetan.

Ima li koja luka, negdje tamo daleko, slična Kalima?

– Gradić Sitka na Aljasci, jako ljubazan svijet, odmah putnika zovu na večeru. Slično mjesto po gostoprimstvu našem Ugljanu! Puno sam puta bio i u Kini, Južnoj Koreji, ali ako gledamo koja je to obećana zemlja za kapetana, to je – Japan. Tamo se sva papirologija riješi za treptaj oka.

Da sam dobio dolar za svaki prijelaz Atlantika, sad bismo jeli finu večeru, kažeTomislav Vitlov, najstariji kapetan duge plovidbe
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Dobri duh mjesta, kapetan Vitlov, jedan je od rijetkih koji je oplovio Rt Horn s donje strane, opasnim morskim putem koji je poznat kao "groblje brodova".

– Da moram opet oko Horna, odmah bih se iskrcao u prvoj luci, mnogi su se tamo potopili, no mi smo ipak nekako prošli. Čuvala me priroda gotovo pola stoljeća na moru, imao sam i sreće – govori Vitlov.

Poznat je cijelom mjestu kao čovjek koji ručno izrađuje spektakularne drvene makete brodova, od orahovine, bukovine, kuhane lipovine...

– To su brodovi mog djetinjstva, drvene gajete, leuti, bracere, trabakuli, koji su hranili cijelu našu obalu, svi koji su plovili u ovom kanalu između Ugljana i Zadra. Izradio sam ručno brod Blanka, Ošljak Dva, Ivoš, Sin Kali, Tunolovac, sveukupno 30 brodova, a za svaki treba barem 600 sati rada! Veličine su do 35 centimetara, a da napravim u veličini tri metra, mogao bih se njime i voziti! – ponosno govori.

Vratit ćemo se na tunolov. I tu iskusni kapetan ima što reći. Kali su mjesto koje je kolijevka modernog tunolova, koji se dotad obavljao s tunera, s vidikovaca iznad mora.

19.07.2024., Kali - Vecernjakova turisticka patrola - Kali na otoku Ugljanu. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Djed Šime i otac Mate napravili su 1932. godine brod Tunolovac, koji je bio prvi moderni tunolovac kalifornijskog tipa na Jadranu. Lako je primijetiti tunu, to nije neki problem, ali uloviti je, tu se vide majstori, jer tuna je – brza! – poentira kapetan.

U mjestu najboljih lovaca na tune u kojem su mnogi odrasli upravo na ribi turisti danas mirno provode dane. Pomalo, otočki, bez stresa. Dva su kvarta u Kalima, Mul i Batalaža, kava se pije kod Mavre i kod Bubala. Poznati je i pjesnik iz mjesta Joja Ricov, a najveselije je 10. kolovoza na Fešti sv. Lovre. Već pola stoljeća oni feštaju.

Mirisna otočka kupka

Dalmacija se osjeća pogledom ovdje na otoku, u uskim uličicama, među kamenim kućama koje su danas mnoge apartmani, te nizu ribarskih barki u lučici, ali i mirisom – u kojem se miješaju sol, rogač, borovi, hrast, prava idila za osjetila gosta. I brzo se stiže, brodom iz Zadra je vožnje manje od pola sata. Do mjesta se iz susjednog Preka, gdje pristaje trajekt, može i pješice, a tko je u ovom dijelu Dalmacije, oko Zadra, itekako ima što vidjeti na otoku Ugljanu. Drugačije je to, više mediteranski nego ostala mjesta koja su poredana jedno do drugog, tamo preko na obali. U Kali se isplati zaviriti, makar i na jednodnevni izlet... I cijene su – kakve bi trebale biti. Pristupačne.

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 9

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8

Sadržaji za djecu 9

Događanja 10

Opskrbljenost 8

Autohtonost 10

Opći dojam 9

Ukupno 90

Primošten 97

Novigrad 96

Lovran 95

Vrsar 95

Senj 95

Mošćenička Draga 94

Fažana 93

Pirovac 91

Ugljan - Kali 90

Pag - Jakišnica 89

Premantura 89

Cres - Martinšćica 88

Zlarin 88

Krk - Šilo 86

Dramalj 85

Krapanj 85

Rabac 84

Vir

Karin

Zaton

Gradac

Tučepi

Šolta - Nečujam

Marina

Šipan

Orebić

Ston

Župa Dubrovačka - Kupari

 

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kingtom
12:01 30.07.2024.

90% mjesta sa liste je čisti beton do mora. Nigdje u blizini mjesta zaštićena zelena zona ili parkovi ili zelenog pojasa uz more.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije