Gotovo da nema javnog prostora koji nema samoposlužni aparat za kavu, a topli napitak pripravljen gotovo uvijek po jednakoj recepturi - onoj koju spravlja automat - dostupan je za nekoliko kovanica.
- Prvi aparat za kavu postavili smo prije 20 godina na protoru Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Od tada pa do danas u hrvatskih građana se izgradila navika pijenja kave iz automata, a imamo ih diljem Hrvatske postavljeno više od dvije tisuće, približava naviku pijenja \"kave iz automata\" Ivica Debić, savjetnik uprave zagrebačke tvrtke Spaz, u čijoj je vlasništvu gotovo polovica svih samoposlužnih automata u našoj zemlji.
Automati se zatiču u srednjim školama, gdje kavu rado piju profestori, a njezine \"izvedenice\" učenici, dostupni su gotovo na svakom fakultetu, bolnici, tvrtkama ali i hodnicima institucija lokalne, županijske ili državne uprave, gdje spasonosno kraćenje vremena dok čekamo na neki birokratski papir donosi upravo kava iz automata.
Prednost - cijena i dostupnost
- Prednost kave iz automata jeste njezina dostupnost - 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, uvijek je spravljena na isti način i kupac takve kave uvijek zna što može očekivati, za razliku od kave kupljene u kafiću gdje je uključen i ljudski faktor, pitanje koliko se čiste tamošnji aparati za spravljanje kave, ali i kvaliteta kave, poručuju iz Spaza.
Iz samoposlužnih automata najviše se pije macchiato i cappuccino. Cijena ove kave od 3 kune još je jedna prednost nad tradicionalni ispijanjem u kafićima.
- Gdje god da imamo postavljene aparate, kava se dobro prodaje, jer je cjenovno dostupna, a nakon toliko godina mnogi su navikli na njezin okus i zavoljeli je, priznaje Debić.
Ono što je nekoć bio samo prizor iz američkih filmova, nakon dva desetljeća postala je uobičajena hrvatska \"kavopijska\" navika - ubaci kovanicu, uzmi svoju šalicu....