Skupljate kuharice? Šuljate se po kuhinji? Istražujete okuse, teksture i kombinacije? Pokušavate kuhati, zavirujete u lonce ili uistinu dobro kuhate?
Eto prilike za vas! U poplavi originalnih kuharica, i onih malo manje originalnih, Večernji list odlučio je pokrenuti akciju prikupljanja recepata svojih čitatelja. Ljeto je idealno vrijeme u kojem se i oni najzaposleniji prihvate kuhače, pa kad ako ne sad, i fotografskog aparata. Pozivamo vas da do utorka 16.srpnja na www.vecernji.hr potražite natječaj (pod rubrikom Nagradne igre) i ondje u nekoliko jednostavnih koraka sudjelujete u natječaju.
Napišite nam što ste od namirnica upotrijebili (za četiri osobe) te u nekoliko koraka opišite pripremu. Dodajte, imate li ga, savjet plus ili neki vašu malu kuharsku tajnu, ako je ljubomorno ne čuvate, koja vaš recept čini posebnim. Donosimo nekoliko savjeta kako fotografirati hranu koje je važno slijediti i koje vam prenose naš kolega Danijel Berković, stručnjak za snimanje hrane.
– Uvijek fotografirajte u bijelom tanjuru, hrana i šarenilo se ne vole. Izbjegavajte tamnoplave i crne tanjure. Birajte tanjure ravnih rubova, ovalne ili okrugle, hrana u zdjelicama rijetko kada izgleda dobro. Budite oprezni s količinama i dekoracijama – zaboravite na prepune tanjure, gomile peršina i začinskog bilja – objašnjava. Kada fotografirate aranžiranu hranu, nemojte to činiti iz ptičje perspektive nego iz kuta od 45 stupnjeva s dnevnim svjetlom iza tanjura.
>> Kuharice Veljka Barbierija 'Kuhinja hrvatskih regija'