Ljeti, da bismo zaštitimo kožu od štetnog sunčevog zračenja, redovito nanosimo kreme sa SPF zaštitom, nosimo šešire i sunčane naočale; no pripremate li i usta za visoke temperature?
Ortodont dr. Khaled Kasem otkrio je naime da, kad se dulje vremena izlažemo jakom ljetnom suncu, možemo lako početi patiti od preosjetljivosti zuba.
Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice
- Preosjetljivost zuba je uobičajena, posebno ljeti kada pijemo ledenija pića i češće jedemo sladoled - rekao je.
"Naime kako se s godišnjim dobima mijenja i temperatura, zaštitna caklina na zubima se različitom brzinom širi i skuplja. ostavljajući dentin (zubnu kost ispod cakline koja prekriva vanjsku stranu zuba) izloženim, a to uzrokuje preosjetljivost zuba".
Ipak, stomatolog dodaje i da postoje i načini da se spriječi velika osjetljivost; npr. da umjesto ledenih pijemo pića sobne temperature...
- Osim preosjetljivosti, treba spriječiti i dehidraciju jer ona može uzrokovati usporavanje proizvodnje sline koja je ključna za ispiranje bakterija i čestica hrane i pića iz usta; inače se one zalijepe za zubno meso i povećava se rizik od razvoja karijesa - kaže stomatolog i savjetuje pijenje najmanje dvije litre vode dnevno.
Također, napominje i da mnogi imaju naviku žvakati led, a to ne preporučuje ma koliko se primamljivo činilo.
- Žvakanje tvrdih tvari poput leda može učiniti zube osjetljivima, pa se lakše okrhnu i pucaju - rekao je.
"Zapamtite da su zubi s vama do kraja života i da ne želite, samo za pet minuta olakšanja, riskirati veće stomatološke probleme", prenosi Mirror.
Omekšivačem se savršeno peru prozori: Isprobali smo ovaj viralni hit!