Kraljica Poluotoka

Vinistra ponovno okuplja zaljubljenike u Istru i malvaziju

vinistra
vinistra
24.04.2012.
u 16:05

U sklopu Vinistre održati će se 4. Svijet malvazija, neslužbeno svjetsko prvenstvo vina malvazije, na kojem će ocjenjivači iz pet zemalja ocijeniti 190 vina, od šest različitih sorti malvazije, iz pet zemalja svijeta

Okupljanjem više od 130 izlagača i brojnih stručnjaka iz svijeta eno-gastronomije Poreč će još jednom - od 11. do 13. svibnja - biti središte priče o vinu, vinarstvu i gastronomiji. Vinistra će se ove godine uz uobičajenu izložbu i štandove za kušanje i prodaju vina i hrane u sportskoj dvorani na ulazu u Poreču, na lokalitetu Žatika, proširiti i na edukativno-informativni dio gdje će biti predstavljani rezultati strategije ‘Brending Hrvatske kao vinske zemlje’. Voditi će ga međunarodni stručnjak Tony Hodges. Riječ je o prvom sveobuhvatnom dokumentu koji će državnim institucijama, vinarskim udrugama i vinarima biti središnja vodilja u pozicioniranja zemlje na vinskim tržištima diljem svijeta.

Red vina, red fine hrane ...

Dio strategije svakako će biti i vinski turizam kao ključna gospodarska poluga vinskih regija, o čemu će se na Vinistri održati i zaseban okrugli stol s domaćim i međunarodnim govornicima. Vinistra nastavlja uspješan koncept obogaćivanja sadržaja izložbe događanjima poput Vinistra Gourmet showcookinga domaćih i restorana iz Kanade, Italije i Nizozemske; Vinistra Habanos moments večeri na nekoliko istarskih lokacija te drugih popratnih događaja - kušanja, predavanja i zabavnih sadržaja.

Vinistra Gourmet showcooking ove godine u goste dovodi nekoliko uglednih međunarodnih chefova. Uz Toma Gretića, na Vinistri će kuhati Jody Ness, voditelj emisije TV postaje CNBC, Wine Portfolio, koji je i sam ugostitelj u rodnoj Kanadi. Nastupit će i Christopher Naylor, chef restorana Vermeer iz Amsterdama, nositelj jedne Michelin zvjezdice i 17 Gault Millau bodova. Iz Hotela Purlilium u Pordenoneu, na izložbi će kuhati chef Luca Lot. Domaću gastro scenu će, uz Gretića, predstavljati Priska Thuring iz Hotela Lone te Braco Sanjin iz splitske Kadene.

Ništa i nikud bez boškarina i malvazije

 Uz Vinistra Gourmet, u odvojenom showcooking prostoru, AZZRI – Okusi i mirisi Istre predstavit će ono najbolje od proizvoda istarskog teritorija kroz kuhanje restorana Hotel Amfiteatar, Le Pont te lovačkih saveza Istre i Hrvatske i Hrvatskog sommelier kluba. Najavljen i 4. Svijet malvazija, neslužbeno svjetsko prvenstvo vina malvazije, na kojem će 25. travnja ocjenjivači iz pet zemalja ocijeniti 190 vina, od šest različitih sorti malvazije, iz pet zemalja svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije