Mljac

Vrijeme je za bakalar na bijelo! Ovih pet savjeta dovest će ga do savršenstva

shutterstock
23.12.2019.
u 07:00

Dobro je znati da pri odabiru treba birati veće komade ribe jer sadrže i više mesa, te da unaprijed znate koliko vam je potrebno suhoga bakalara za vaše jelo.

U bakalaru možemo uživati na brojne načine, od klasičnog i omiljenog bakalara na bijelo, bakalaru na žlicu, zapečenom s krumpirom i povrćem u pećnici, ali i u bakalaru s tjesteninom, zelenim začinskim biljem, s gljivama, zapečenom s limunima ili rajčicama... Također, bakalar je idealna riba za pripremu popularnih tacosa, malih smotuljaka sa zapečenom slaninom, zalogaja s maslinama i rajčicama, palentom, na azijski – ovisno o tome što volite i koliko ste spremni tradicionalni odabir zamijeniti s novim formama ove izuzetno zdrave ribe.

Samo 80 kalorija!

Za pripremu jela s bakalarom potrebno je nešto strpljenja, kvalitetne namirnice kao što su maslinovo ulje, krumpir, rajčica, ali prije svega i dobra riba. Zato je korisna informacija da je na našem tržištu pravi sušeni bakalar označen obaveznim suhim žigom i istaknutim latinskim nazivom Gadus morhua, a ako toga znaka nema, riba nije bakalar već srodnik. Bogat je kalcijem, jodom i željezom, s vrlo malo masti i ugljikohidrata, te u 100 grama bakalara samo je 80-ak kalorija. Naš su odabir ukusna jela u kojima možete jednako uživati za blagdane ali i u svakodnevnim obrocima. Koristite filete, svježu ribu, ali i suhi bakalar jer posvećenost je ono što ova riba treba i voli. Najbolja nagrada je vrhunski obrok poslužen tako da se dijeli i da se u njemu uživa. Kao stvoreno za blagdane!

Savjetima do savršenoga bakalara na bijelo:

- pravi bakalar koji treba intenzivno mirisati i biti potpuno suh natucite tupom stranom sjekire ili batom - uronite ga u posudu s vodom tako da cijeli pliva u njoj i ostavite ga preko noći da omekša
- premjestite ga u veći lonac u kojem ćete ga kuhati. Ako ste u stisci s vremenom ili ne želite da vam se kućom širi miris kuhane ribe, upotrijebite ekspres-lonac
- neka kuha dok se ne raskuha, poslije ćete ga lakše obrađivati. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i veličini bakalara te načinu sušenja
- pažljivo ga očistite tako da ne ostane nijedna koščica, a maknite i veće komade kože ako radite na bijelo da se ne vide u kremastoj smjesi
- ovako očišćen bakalar usitnite i tucite u mužaru dodajući češnjak i maslinovo ulje, sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu

Ovaj čovjek zna sve tajne najfinijih kestena, prodaje ih na Cvjetnom već 47 godina:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije