Recept možete pronaći na Instagram profilu blogerice Marije Herjavić Jerkić koja najviše uživa u pripremi domaćih, tradicionalnih jela. Ovu slasnu kombinaciju Marija predlaže kao dobru ideju za iskorištavanje namirnica ili ako želite pojesti fino, utješno jelo bez da pritom brojite kalorije i brojite hranjive sastojke.
Zapečeni njoki à la pizza
Za njoke:
500 g kuhanog krumpira
1 veće jaje
100 g kukuruznog škroba (ili oštro brašno ako ne tražite bezglutensku verziju)
malo soli
Za nadjev (količine namirnica po želji):
slanina
crveni luk
šampinjoni
kuhana šunka
umak od rajčice za pizzu
kukuruz
mozzarela
sir za pizzu
masline
feferoni
origano
Priprema:
Na ugrijanoj tavi prepržite slaninu narezan na sitnije komadiće, pa dodajte usitnjeni luk i pirjajte dok ne uvene. Po potrebi dolijte malo ulja. Kad otpusti, dodajte šampinjone i njih pirjajte dok se ne smanje, pa ubacite naribanu kuhanu šunku (ili narezanu na kockice). U sve dodajte i umak za pizzu i kukuruz. Kad se namirnice povežu, dodajte kuhane njoke. Sve promiješajte i prebacite u posudu za pečenje, naribajte sir, natrgajte mozzarelu, dodajte masline i feferone te posipite origanom. Pecite na 200 stupnjeva 10 minuta, samo toliko da se zapeče sir, jer sve je već termički obrađeno.
Pripremite njoke:
Napravite fini pire od krumpira. Dodajte 1 veće jaje i dobro promiješajte da dobijete lagano kremastu smjesu. Nakon toga dodajte malo soli i pomalo kukuruznog škroba i izradite kompaktnu smjesu koja se ne lijepi za ruke. Po potrebi dodajte još malo škroba (umjesto škroba možete koristiti i oštro brašno za verziju koja nije bez glutena). Od dijelova tijesta formirajte duguljasti valjak i režite ga na željenu veličinu. Njoke ubacite u zdjelu s malo kukuruznog škroba i prevrtite zdjelu da se za svaki komad ulovi malo škroba i da se ne lijepe te da se lagano formiraju. Dodajte njoke kako ih režete, svako malo prevrtite i po potrebi dodajte još škroba, ali pazite da ne pretjerate.