Sastojci za jabuke:
4 jabuke zlatni delišes
100 g šećera
8 dl vode
Sok pola limuna
Klinčić
Cimet
Anis
Jabuke oguliti i izvaditi im sredinu, a možete ih modulom oblikovati u pravilne kolutove da djeluju atraktivnije. Sve sastojke staviti u vodu i prokuhati. Kao da kuhate kompot, samo pripazite da jabuke ne omekšaju previše da se ne počnu raspadati, bit će vam teže servirati.
Sastojci za nadjev za jabuke:
100 g mljevenih oraha
Pola dl kipućeg mlijeka
Vanillin šećer
30 g šećera
10 g maslaca
Ribana korica četvrtine limuna
Orahe pomiješati sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i maslacem, zaliti mlijekom te sjediniti u kompaktnu masu. Bit će vam lakše puniti sredinu jabuka ovim nadjevom ako ga stavite u vrećice za dekoriranje.
Sastojci za chantilly kremu:
1,5 dl vrhnja za šlag
Sjemenke vanilije od pola mahune
50 g šećera u prahu
100 g ricotte
Limunova korica
Vrhnje pjenjačom umutiti u čvrsti šlag. U drugoj posudi pomiješati ricottu, vaniliju, šećer u prahu i limunovu koricu te u tu smjesu laganim potezima umiješati šlag da se dobije fina krema, koju je potrebno ohladiti u frižideru prije serviranja.
Sastojci za karamel-umak:
100 g šećera
2 dl vrhnja za šlag
Šećer staviti u posudu i na laganoj vatri karamelizirati. Kada šećer počne dobivati žućkastu boju, ukloniti s vatre kako ne bi zagorio. Potom lagano dodati vrhnje za šlag, vratiti kratko na laganu vatru da se prokuha i miješati cijelo vrijeme pjenjačom da se ne stvore grudice. Ako se stvore grudice, umak možete procijediti i tako ih ukloniti. Oprez! Karamelizirani šećer jako je vruć pa treba posebnu pažnju posvetiti pripremi. Nemojte slučajno doći u napast da kušate vruću karamelu, pustite umak da se ohladi.
Serviranje:
Kuhane jabuke izvadite iz tekućine u kojoj su se kuhale, lagano ocijedite, stavite na tanjur i napunite nadjevom od oraha. Od chantilly kreme napravite žličnjake i ukrasite karamel-umakom. Po želji možete dodati listiće mente ili hrskavi krokant koji će odlično nadopuniti desert.
>>Topla hobotnica, pikantna krema od krumpira, bok choy