Kad malo dulje odstoje i počnu tamniti, da se banane ne baci najbolje ih je iskoristiti za neki kolač - pa zašto ne biste umjesto kruha od banana i sličnih slastica napravili ove jednostavne, ukusne i zdrave kolačiće za doručak.
- Koje dijete ne bi htjelo kolačiće za doručak? - pišu autorice knjige recepta 150 Recipes to Lose Weight, Heal Your Body, and Transform Your Life (150 recepata za gubitak težine, liječenje tijela i transformaciju života) Jo Schaalman i Julie Pelaez.
Pet sastojaka koji u njih idu, rekle su, obiluju hranjivim tvarima: sadrže vlakna, a puni su i minerala poput cinka, magnezija i željeza. U receptu su i grožđice, bogati izvor C vitamina.
Savez izviđača Hrvatske za kampanju Boranka osvojio izuzetnu europsku nagradu „Europski građanin“
Sastojci (za cca 25 kolačića)
4 zrele banane, oguljene i izlomljene na manje komade
2 šalice zobenih pahuljica
½ šalice grožđica
1 žličica mljevenog cimeta
½ žličice himalajske ružičaste soli
(½ šalice naribane crne čokolade) - po izboru, može i bez
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje obložite papirom. U zdjeli srednje velićine s vilicom zgnječite banane u kašu, tako da usitnite sve komadića. Umiješajte zobene pahuljice, grožđice, cimet, sol i naribanu čokoladu. Žlicom oblikujte tijesto na pripremljeni lim za pečenje. Pecite 12 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pet minuta hlade, pa ih izvadite iz lima da se skroz ohlade. U hermetički zatvorenoj posudi kolačiće možete držati tjedan dana, prenosi Mind Body Green.
Pogledajte kao se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu
odlično