Turistička patrola

Za vas patroliramo i domaćinima dijelimo ocjene od 1975.

patrola (1)
VL
14.07.2012.
u 12:00

U mnogim uredima Večernjakova priznanja vise i dugo nakon što papir požuti, a najnovije turističke raporte s obale objavljujemo svakodnevno od sutra

U četvrtak, 19. lipnja 1975., Večernjakovi su čitatelji s naslovnice, osim za najsvježije vijesti, doznali i za novu, ambicioznu i inovativnu akciju svoga dnevnog lista. U danu kad su novine javile kako samo iz zemalja Beneluksa stiže 400.000 turista, Večernjak je objavio da kreće s – Turističkom patrolom. Dva dana kasnije put Jadrana su se otisnule i prve Večernjakove ekipe u inspekciju hotela, privatnog smještaja, kampova, plaža, mjesta za zabavu, pošta, mehaničarskih radionica... Trenutak je bio više nego pogođen. Te godine turizam se već mogao pohvaliti s čak šeststotinjak tisuća postelja (štoviše, do ‘75. je sagrađeno oko 70 posto kapaciteta s kojima je Hrvatska dočekala i ‘90.).

Brojke su samo rasle

Na hrvatski Jadran stizalo je oko 6,5 milijuna turista, a brojke su samo rasle. Danas, recimo, Hrvatska u danu može ugostiti samo tristotinjak tisuća gostiju više, a godišnje ih registrira oko 11 milijuna. Pritom, rekord iz ‘86. godine od 68 mil. noćenja još nije dosegnut. Kako bilo, turizam je u sedamdesetima samo rastao, a trendovi nisu promakli tadašnjim Večernjakovim urednicima i legendi turističkog novinarstva Zlatku Franjiću. Redovite raporte s obale čitali su, pak, i oni koji su bili na moru, ali i oni koji su se toćali u lavoru. A prvi su se pod povećalom Turističke patrole našli Crikvenica, Malinska i Baška. Crikva je odmah odskočila za dvadesetak bodova, no na kraju ljeta slavio je Dubrovnik, koji je uz Hvar, Rovinj, Opatiju, Poreč, Makarsku, među mjestima koja su se ponajviše puta ovjenčala Večernjakovim turističkim nagradama. A dok su se jedni ponosili priznanjima, neki su se, uhvaćeni nespremni, i ljutili. Zgoda nije manjkalo, a među zanimljivosti koje su 37 godina pratile u Turističku patrolu spada i da je prvi pobjednik iz ‘75., Dubrovnik, pobijedio i 2003., kada se Večernji cijeli počeo tiskati u boji.

Izvještaji svaki dan

Nisu protekla četiri desetljeća bila samo ružičasta, ali Turistička je patrola nadživjela sva društvena previranja, rat, vlasničke promjene, krizu. O njenu renomeu svjedoče i priznanja koja krase zidove mnogih turističkih ureda i restorana, i dugo nakon što papir dobije žuti pečat vremena. I zato, na našim se stranicama s Turističkom patrolom od sutra ponovno družimo.

– To je naša najdugovječnija akcija, čiji se smisao i potvrđuje iz sezone u sezonu. Ostajemo vjerni tradiciji i najvrednijim postulatima koje Večernji list njeguje od prve Turističke patrole; anonimnosti naših ekipa, neovisnosti i sveobuhvatnosti turističke ponude koju ocjenjujemo. Dakako, naša je misija informirati, ali našim čitateljima želimo i pomoći pri odluci kamo na more, a domaćinima pak poručiti da turizam smatramo jako važnim za našu zemlju – kaže glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić.

Što su, pak, naši novinari doživjeli od Umaga do Cavtata, objavljivat ćemo svaki dan idućih mjesec dana.

Komentara 3

UF
ufrm
17:05 14.07.2012.

Dubrovnik sampion turizma LOL po cemu tocno ? Koliko su potrosili u promociju tzv "elitnog" turizma mogli su mirne duze izgraditi zavidnu turisticku infrastruturu.

MT
mtintilinic
17:00 14.07.2012.

Prije 37 godina vam je VIP bio sponzor/oglašivač? ccc... ne bi baš išlo...

FE
Felicijen
17:33 14.07.2012.

Sad ovi u automobilskoj koloni psuju i cmare se na vrućini a mogli su jednostavno ostati doma i sve bi bilo u redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije