Pita od bundeve tradicionalni je desert diljem Amerike, a sve veću popularnost dostiže i u Europi. U klasično tijesto za pite stavlja se bundeva aromatizirana cimetom, đumbirom, klinčićem i muškatnim oraščićem. Rezultat je ukusna i kremasta poslastica kojoj je teško odoljeti. Pripremite ju ovog vikenda i zasladite sebe i ukućane.
Sastojci koji vam trebaju za tijesto su:
1,5 šalica oštrog pšeničnog brašna
1 šalica maslaca
1/3 šalice hladne vode
1 žličica šećera
Pola žličice soli
Za nadjev:
700 g Hokaido bundeve
3 jaja
1 šalica smeđeg šećera
1 čajna žličica mljevenog cimeta
1 čajna žlica mljevenih klinčića
Pola čajne žličice svježe naribanog đumbira
Prstohvat muškatnog oraščića
Prstohvat soli
250 ml mlijeka
U braku su 60 godina, a zbog koronavirusa bili su razdvojeni 215 dana! Snimka ponovnog susreta je predivna
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješate brašno, šećer, sol i maslac i umutite štapnim mikserom. Zatim polako dolijevajte vodu i miješajte na najmanjoj brzini miksera sve dok se smjesa ne počne grudati i poprimi izgled krušnih mrvica. Dobiveno tijesto možete malo posipati brašnom kako bi lakše rukama oblikovali kuglu i zamotali je u prozirnu foliju. Tijesto zatim stavite u hladnjak na 30 minuta kako bi se stisnulo.
Za to vrijeme ogulite i očistite bundevu te ju narežite na kockice. Kockice bundeve zatim kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Dobro ju ocijedite, usitnite i stavite u zdjelu. Dodajte šećer, cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić i sol. U posebnoj zdjeli istucite jaja, dodajte ih smjesi bundeve i začina. Dobro promiješajte te polako dolijevajte mlijeko miješajući cijelo vrijeme.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto debljine 0,5 cm te ga prebacite u lim za pečenje i oblikujte prema njemu. Tijesto po dnu izbodite vilicom i prelijte pripremljenim nadjevom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 10 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 40-ak minuta.
Po želji servirajte sa šlagom i posipano cimetom.
Recept slavne glumice srušio internet: Svi su poželjeli pripremiti krumpir na ovaj način
samo volim pitu od jabuke