Iz Ozlja za Guinnessa

Zbog promocije ozaljskog kraja pripremaju najdužu štrudlu na svijetu

najveća štrudla
Foto: Snježana Bičak
1/4
04.09.2015.
u 17:23

Prvi čovjek žirija je poznati kuhar Branko Ognjenović, a štrudla od jabuka i grožđa bit će duga 1300 metara

– Ovaj projekt bit će kruna na moje dosadašnje poslovne angažmane. Iako sam gastronomski akademik, cijenim napore koje su svi uložili kako bi hrvatsku gastronomiju, u ovom slučaju domaću štrudlu iz Ozlja, predstavili svijetu – kazao je Branko Ognjenović, poznati hrvatski kuhar, predsjednik žirija koji će u nedjelju sudjelovati u ocjenjivanju najduže štrudle na svijetu koju priprema restoran Žganjer u Jaškovu kod Ozlja. 

Riječ je o dvodnevnoj manifestaciji koju organizira grad Ozalj i Turistička zajednica Ozlja te restoran Žganjer pod nazivom Zlatne kapi u Ozlju. U subotu će posjetitelji moći obići podrume vinara na vivodinsko-ozaljskoj vinskoj cesti, dok će događanja u nedjelju kulminirati postavljanjem štrudle za Guinnessovu knjigu rekorda. Na manifestaciju pod nazivom ''Iz Jaškova za svijet - štrudla za Guinnessa'', doći će i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

– Dobili smo sve uvjete koje moramo poštivati od Guinnessa, i sve je spremno za postavljanje rekorda. Čitava akcija pokrenula je ovaj kraj, svi su složni, tako da je puno ljudi iz ovog kraja pridonijelo tome da napravimo štrudlu od domaćih jabuka i grožđa.Oko 400 metara štrudle već nam je ispekao Žitoproizvod, oko 300 metara peći će Pekara Mus..... – kazala je Lidija Žganjer Gržetić iz restorana Žganjer u Jaškovu, članica koordinacije tima za gastronomiju i vino turističke destinacije Zeleno srce Hrvatske.

Osim Branka Ognjenovića, u stručnom su žiriju i Vesna Balta, doktorica arhitekture koja je zadužena za mjerenje štrudle te Josip Štrucelj, sudac karlovačkog Općinskog suda, inače iz ozaljskog kraja, koji je u žiriju u ulozi svjedoka postavljanja svjetskog rekorda. Kazao je kako mu je čast što će biti dio ovog jedinstvenog događaja.  

Naime, štrudla mora biti 1300 metara duga, linijski posložena. A da bi ispekli takvu štrudlu, kuharicama ozaljskog kraja potrebno je 260 kilograma grožđa te nešto više od 520 kilograma domaćih jabuka.

– Oko 50-ak ljudi bilo je uključeno u berbu i pripremu štrudli, a najstarija baka koja je pomagala ima čak 92 godine. To je Jelka Šoštar koja je mijesila tijesto i valjala ga na starinski način – dodala je Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja, i pozvala sve da dođu u subotu i tijekom dana kušaju vina ozaljskih vinara, ali i da svakako dođu u Jaškovo u nedjelju kako bi bili dio projekta ''Štrudla za Guinnessa''. Štrudla će nakon mjerenja, koje je zakazano za 13 sati, biti podijeljena gostima, a dijelovi će biti donirani u humanitarne svrhe.  

>> 'Nadalina' napravila najveću čokoladu na svijetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije