Za što produktivniji dan

Zdravi recepti za doručak koje djeca obožavaju: Servirajte im tost, kekse ili kremasti napitak

Shutterstock
06.09.2021.
u 07:00

Ovi će izvrsni recepti oduševiti svakog školarca, a kad malo uđete u štos možete ih raditi i zajedno...

Mnogi se roditelji već ujutro namuče dok djecu probude i pomognu im spremiti se za školu, a priprema doručka i nagovaranje da ga dijete pojede prije nego što uopće izađemo iz kuće može biti posebno izazovno: portal Women's Day zato donosi nekoliko recepata za slasne i hranjive jutarnje obroke u kojima će uživati djeca vrtićkog i školskog uzrasta, a kad malo uđete u štos, najmlađi vam mogu pomoći spremiti i servirati taj najvažniji obrok dana. 

Proljetni tost

U pola šalice svježeg kozjeg sira umiješajte jednu žlicu nasjeckanog kopra ili ga, ako želite, na kraju pospite po tostu. Na kruh stavite narezane komadiće šparoge, rotkvice, mrkve i zapecite ga, pa pospite sa svježim začinskim biljem.

Keksići s medom i bademima

Sastojci:

Tri i pol šalice glatkog brašna 
Dvije žlice šećera
Žličicu i pol soli . 
Šalica maslaca, nasjeckanog na komade
1/4 šalice biljnog ulja
2 velika jaja, odvojeni žumanjci od bjelanjaka
1/2 konzerviranih malina
1/4 žličice čistog ekstrakta badema
1 žlica mlijeka
1 šalica žitnih pahuljica s medom

Namaz 

Pola šalice šećera u prahu
1/4 šalice kiselog vrhnja
2 žlice meda
Prstohvat soli

U zdjeli umutite brašno, šećer i sol. Osvite maslac da se na zraku smekša, pa ga izrežite na komade i s miješalicom za tijesto pomiješajte s brašnom ili dvije vilice dok smjesa ne nalikuje na mali grašak. Umutite 1 jaje u 1/4 šalice hladne vode i dodajte u zdjelu, pa postupno miješajte vilicom dok ne dobijete 'kuglu' tijesta. Ako treba, dodajte još vode.

Podijelite tijesto na dvije polovice; zamotajte ga u plastičnu foliju pa na vrhu napravite rupicu pa kroz nju istisnite tijesto u male kalupe. Njih omotajte s plastičnom folijom i ohladite dok se ne stisne, najmanje dva sata.

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u pravokutnike veličine 20x40 cm. Napravite ih deset pa naslažite između slojeva papira za pečenje; pokrite plastičnom folijom i ohladite, najmanje 2 sata.

Zagrijte pećnicu na 210°C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte konzervu malina i ekstrakt badema. Preostalo jaje umutite s mlijekom u posebnoj zdjeli. Na svaki pravokutnikom tijesta stavite 1 žlicu smjese, gotovo do rubova. Rubove premažite smjesom od razmućenog jaja i poklopite s drugim komadom tijesta, a rubove pritisnite vilicom da se zatvore.

Proces ponovite i s preostalim tijestom, pa komade poslažite na pripremljene limove za pečenje, premažite jajem i na 20 minuta stavite u frižider.

Napravite namaz od meda tako da umutite šećer, kiselo vrhnje, med i prstohvat soli, dok smjesa ne postane glatka.
Pecite do zlatno smeđe boje, 18 do 22 minute. Kekse stavite na rešetke da se potpuno ohlade, pa ih premažite namazom od meda i pospite pahuljicama.

Dvornik reagirala na komentare pjevačice koja želi zabraniti ulazak u klubove starijima od 40, ovo je napisala

1/11

Krema od banane, sira i zobi

Ovaj lagani doručak ima sve što djeci treba: slatke banane koje sadrže kalij, zob koja će ih opskrbiti vlaknima i svježi sir pun proteina i kalcija za jače kosti... 

Sastojci:

1 zrela banana, oguljena
1/2 šalice nemasnog svježeg sira
1/4 šalice nezaslađenog mlijeka od badema (ili nekog drugog mlijeka, po izboru)
1/4 šalice zobi
1 žlica chia sjemenki
1 žličica ekstrakta vanilije

Stavite bananu u zdjelu, pa u mikrovalnu pećnicu dok ne omekša, 30-ak sekundi. Dodajte svježi sir i izmiješajte da se smjesa sjedini.

Dodajte mlijeko, zob, chia sjemenke i prah vanilije. Dobro promiješajte, a zatim poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje šest sati ili preko noći. 

Kako će izgledati svijet 2048. godine? Pariz i Berlin bit će napušteni, a Europa podijeljena...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije