LCHF je dijeta, odnosno način prehrane koji predlaže povećani unos masti i smanjeni unos ugljikohidrata.
Tikvice punjene vrganjima
SASTOJCI: 4 okrugle ili duguljaste tikvice srednje veličine, 400 g vrganja, 1 puna žlica masti, 2 manje glavice luka, 2 češnja češnjaka, 2 žlice zobenih posija (mekinja), sol i papar po ukusu, 1 manje jaje, 1 žlica kiselog vrhnja za preljev, usitnjeni peršinov list.
Priprema: Tikvice oprati i po želji nožem oguliti površinski sloj kore. Odrezati peteljke pa tikvice pažljivo izdupsti manjom žlicom. Ako se koriste duguljaste tikvice, izrežu se na tri dijela i izdubi se sredina. Meso tikvica može se iskoristiti za juhu ili ih se može posoliti i ostaviti da odstoje kako bi ispustile tekućinu, potom ih se ocijedi i zamrzne pa se mogu iskoristiti tako da se ubace u smjesu za krokete, tijesto za peciva ili slično.
Tikvice se posole iznutra, poslažu se na pleh i stave u prethodno na 180-200°C zagrijanu pećnicu. Peći dvadesetak minuta. Ako u tikvicama nakon pečenja ostane još vode, pažljivo je se odstrani. Dok se povrće peče, sitno narezati luk i češnjak pa ih prodinstati u tavi. Dodati narezane vrganje, posoliti i popapriti. Dinstati dok ne ispari sva voda. Ostaviti da se malo ohladi i umiješati zobene mekinje. Pečene tikvice do polovice napuniti nadjevom od vrganja. Umutiti jaje s kiselim vrhnjem i tu smjesu staviti na vrganje. Posuti usitnjenim peršinom pa ponovo staviti u pećnicu na dvadeset minuta kako bi se lijepo zapeklo.
Istim nadjevom mogu se puniti i rajčice. Kod svakog ploda izreže se dio kod peteljke pa izdubi meso. Može se odrezati i jedan tanak dio s donje strane kako bi rajčice stabilno ležale na plehu za pečenje. Posoliti i okrenuti naopako da se dobro ocijede. Napuniti nadjevom, preliti jajem umućenim s kiselim vrhnjem i peći dok se jaja ne zapeku. Rajčice, za razliku od tikvica, prije punjenja nije potrebno termički obrađivati.
“Zoodles” s kozicama
SASTOJCI: kockica maslaca, 1 žlica maslinova ulja, 1 crveni luk, 4 režnja češnjaka, 1/2 kilograma kozica, 1 žličica soli, 1/4 žličice bijelog papra, 1/4 šalice bijelog vina, 1/4 šalice limunova soka, 4 tikvice srednje veličine, peršin, parmezan
Priprema: Narezati tikvice na tanke ploške te potom svaku plošku na trakice (deblje ili tanje). Na taj način dobit će se špageti od povrća. Tikvice se mogu pretvoriti u trakice i uz pomoć spiralizatora za povrće. U dubljoj tavi na laganoj vatri otopiti maslac s maslinovim uljem. Ubaciti nakosani luk te, kad uvene, za 15-ak minuta, dodati nasjeckani češnjak. Dinstati na vatri svega pola minute do minutu. Uliti vino, posoliti, popapriti, dodati limunov sok i prokuhati dok alkohol ne ispari.
Kozice i “tjesteninu” od tikvica ubaciti istovremeno, potrebno je tek nekoliko minuta da oboje bude gotovo. Tko voli mekše tikvice, može ih ubaciti dvije-tri minute prije kozica. Kad je gotovo, povrhu posipati peršinom i parmezanom.
LCHF gulaš
SASTOJCI: 100 g maslaca, 1 žuti luk, 2 režnja češnjaka, 400 g janjetine, 3 zdrobljene rajčice, celer, mljevena crvena paprika, kajenski papar, 1 žlica origana, kumin, 1 žličica soli, papar, 2-3 šalice vode, 1 šalica kiselog vrhnja, svježi peršin
Priprema: Luk i češnjak oguliti i nasjeckati na sitno, U loncu na laganoj vatri otopiti maslac i prepržiti luk, a kad on uvene, nakon 15-ak minuta, dodati češnjak te na vatri držati još minutu. Dodati na kockice narezanu janjetinu i dinstati dok voda ne ispari. Ubaciti rajčicu i dodati mljevenu crvenu papriku, kajenski papar, origano i kumin po želji, sol i malo papra (ovisno o ljutini kajenskog), preliti vodom i pustiti kuhati.
U gulaš naribati celer, količina po želji. Povremeno promiješati i kušati, posoliti još ako je potrebno. Gulaš je gotov nakon otprilike dva sata kuhanja. Poslužiti se može i tako da se po vrhu pospe sjeckanim peršinom te se u tanjur ubaci žlica kiselog vrhnja.
Supernamirnice koje trebate imati u svom domu