Naš organizam troši energiju i dok probavlja hranu, a taj se proces naziva tzv. termičkim učinkom hrane.
Konzumiranje hrane s većim termičkim učinkom reducira razinu masnoća u tijelu i potiče metabolizam. Namirnice bogate bjelančevinama izazivaju najveći termički učinak – čak 25% njihove vrijednosti koristi se u procesu probave.
S druge strane, ugljikohidrati i hrana bogata masnoćama koriste se samo od 6 do 8%, odnosno od 2 do 3%.
Istraživanja su otkrila da je metabolizam dvostruko brži nakon konzumiranja bjelančevina nego nakon uzimanja obroka bogatog ugljikohidratima.
No to ne znači da se trebate u potpunosti odreći ugljikohidrata u prehrani. Opasni su samo jednostavni ugljikohidrati koje nalazimo npr. u bijelom kruhu, a posebno ako ih kombinirate s masnoćama.
Složeni ugljikohidrati, bez dodataka drugih tvari, izuzetno se brzo probavljaju. Ako želite smršavjeti vježbajući, pokušajte smanjiti unos masnoća, a povećati unos ugljikohidrata i bjelančevina.
Hrana bogata bjelančevinama: bijelo meso, posni sir, tuna, losos, orašasti plodovi...
>>7 namirnica uz koje se lakše i brže mršavi
>>Pomoću patlidžan-dijete izgubit ćete čak 8 kilograma u dva tjedna!