termički učinak

Želite mršavjeti sa svakim zalogajem? Neka na jelovniku budu ove namirnice

zdrava prehrana
Shutterstock
26.04.2014.
u 12:43

Čak 25 posto vrijednosti bjelančevina koristi se u procesu probave.

Naš organizam troši energiju i dok probavlja hranu, a taj se proces naziva  tzv. termičkim učinkom hrane.

Konzumiranje hrane s većim termičkim učinkom reducira razinu masnoća u tijelu i potiče metabolizam. Namirnice bogate bjelančevinama izazivaju najveći termički učinak – čak 25% njihove vrijednosti koristi se u procesu probave.

S druge strane, ugljikohidrati i hrana bogata masnoćama koriste se samo od 6 do 8%, odnosno od 2 do 3%.

Istraživanja su otkrila da je metabolizam dvostruko brži nakon konzumiranja bjelančevina nego nakon uzimanja obroka bogatog ugljikohidratima.

No to ne znači da se trebate u potpunosti odreći ugljikohidrata u prehrani. Opasni su samo jednostavni ugljikohidrati koje nalazimo npr. u bijelom kruhu, a posebno ako ih kombinirate s masnoćama.

Složeni ugljikohidrati, bez dodataka drugih tvari, izuzetno se brzo probavljaju. Ako želite smršavjeti vježbajući, pokušajte smanjiti unos masnoća, a povećati unos ugljikohidrata i bjelančevina.

Hrana bogata bjelančevinama: bijelo meso, posni sir, tuna, losos, orašasti plodovi...

>>7 namirnica uz koje se lakše i brže mršavi

>>Pomoću patlidžan-dijete izgubit ćete čak 8 kilograma u dva tjedna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije