zanimljivo

Znanstvenici otkrili: Evo koliko često se trebate seksati da biste usporili starenje

Shutterstock
24.10.2022.
u 21:10

Znanstvenici u Kaliforniji pratili su seksualni život 129 majki koje su imale partnere. Sudionice su davale dnevne izvještaje o svojem zadovoljstvu s vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima

Imati sjajnu seksualnu kemiju s partnerom očito je dobro za vašu vezu i čini vas sretnima. No, novo istraživanje pokazalo je da vas redoviti seks također održava mladima, odnosno da vam može produljiti život, piše The Sun.

Stručnjaci otkrili dan i sat: Ovo je najbolje vrijeme u tjednu za seks!

1/6

Znanstvenici u Kaliforniji pratili su seksualni život 129 majki koje su imale partnere. Sudionice su davale dnevne izvještaje o svojem zadovoljstvu s vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima. Uzeli su i uzorke krvi od žena i analizirali stanice tražeći pokazatelje starenja. Rezultati su pokazali da su žene koje su imale seks barem jednom tjedno, imale znatno duže telomere, odnosno zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek stanice, od žena koje nisu imale seksualne odnose.

- Seksualna poveznica s dužim telomerima postoji, bez obzira na to je li veza bila sretna izvan spavaće sobe ili ne. Odnos se održao kada smo kontrolirali naše mjere kvalitete odnosa, percipiranog stresa i drugih važnih, zbunjujućih faktora. Naši rezultati sugeriraju da redoviti seks može popraviti i produljiti telomere, što znači da stanice dulje žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe - objasnio je jedan od istraživača, Tomás Cabeza de Baca. 

Kako objašnjavaju autori istraživanja, tijekom vremena telomeri se razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja. Također, s vremenom skraćeni telomeri mogu pridonijeti kroničnim degenerativnim bolestima i preranoj smrti. Prethodna istraživanja povezala su kraće telomere s povećanim rizikom od bolesti, ali su otkrila da zdrava prehrana i tjelovježba mogu smanjiti rizik. 

Budući da je istraživanje napravljeno na malom uzorku ispitanika, rezultati trebaju biti potvrđeni daljnjim istraživanjima. No, nema ništa loše u primjeni tih nalaza na vaš odnos.

Terapeutkinja otkriva što treba izbjegavati za dobar odnos sa svekrvom: 'Nemojte se nikada žaliti na muža!' 

Ključne riječi

Komentara 5

ZE
zeldox
23:00 24.10.2022.

prema tome istraživanju kurve bi trebale živjeti barem 200g.

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
04:51 25.10.2022.

Politicari dugo zive... Znaci Manolic je seksualni manijak?

Avatar istovari
istovari
04:52 25.10.2022.

Volim sex ali to nije obostrano.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije