čaša dnevno

Znanstveno dokazano: Crno vino može spriječiti pretilost

vino
AFP
13.04.2012.
u 10:32

Ako u tijelu ima piceatanola, masne se stanice ne razvijaju ili se inhibiraju, potvrdili su znanstvenici

Piceatanol je spoj koji proizvodi naš organizam zbog apsorpcije snažnog antioksidansa resveratrola i zapravo je aktivni sastojak koji odgađa stvaranje masnih stanica te štiti od raka. Otkriveno je da ga sadrži vino te grožđe, marakuja i borovnice.

Prijašnje su studije dokazale da vino blagotvorno djeluje na krvne žile, spušta krvni tlak i kolesterol te štiti od srčanog i moždanog udara, no znanstvenici savjetuju da se ne pretjeruje u alkoholu.  

– Ako u tijelu ima piceatanola, masne se stanice ne razvijaju ili se inhibiraju. Piceatanol mijenja funkciju i vrijeme aktivacije gena te djelovanje inzulina za vrijeme adipogeneze, procesa pretvaranja masnih stanica u masne nakupine – objasnio je dr. Kee-Hong Kim, profesor na američkom sveučilištu Purdue i voditelj istraživanja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije