Sastojci: 1,5 l soka od grožđa, po potrebi šećer, 2 žlice škrobnog brašna, 2 žlice mekog pšeničnog brašna
Priprema: Za ovu neobičnu slasticu kažu da je preteča gumenih bombona.
Radi se kad ima mošta, a konzumira oko Božića. No, ćupter možete napraviti i s grožđem. Najprije odvojimo sve bobe i dobro sameljemo u blenderu. Potom procijedimo kroz gusto cjedilo da dobijemo 1,5 l soka. Jednu litru kuhamo, po potrebi dodamo šećera. Ostatak podijelimo napola: u jednu polovicu umiješamo škrobno i obično brašno, a drugu ostavljamo za podlijevanje tanjura. Kad provrije sok, ukuhamo smjesu od brašna kao da radimo puding.
Pripremimo nekoliko plastičnih tanjura i u svaki nalijemo malo soka koji smo sačuvali, a po tome onda toplu smjesu, ne prevruću. Ostavimo barem 3 dana da se hladi i steže, a na kraju ćemo dobiti slatki tvrdi žele u obliku diska.
>>Ovo je recept za peciva s čokoladom i bademima koji morate isprobati
Joco skraćeno od Jovanche