ako niste znali...

Znate li što je u sirovom jajetu ona bijela 'mrlja'?

Jaje
Foto: screenshot/youtube
07.03.2016.
u 08:55

Može se naći s obje strane žumanjka, a glavna im je svrha održati ga na sredini bjelanjka. Drugim riječima, ponašaju se poput sidra za žumanjak.

Bjelanjak... Mnogima osnovni sastojak svakog doručka. 

Ali jeste li se ikada zapitali, kada razbijete ljusku sirovog jajeta, što je ta bijela "nakupina" na međi bjelanjka i žumanjka?

To je helaza, piše Huffington Post. 

Može se naći s obje strane žumanjka, a glavna je svrha održati ga na sredini bjelanjka. Drugim riječima, ponašaju se poput sidra za žumanjak.

Te "pupčane vrpce" jajeta su bjelančevine koje su povezane s bjelanjkom i žumanjkom, a najbolje ćete ih uočiti kad razdvojite ta dva segmenta jajeta što vam helaza katkada zna otežati. Ali ako je ne nađete u jajetu nakon što razbijete ljusku, to može biti znak da jaje već dugo stoji jer helaza nestaje kako jaje stari. 

 

>>Oni znaju kako skuhati jaje da se lakše oguli!

Komentara 1

JO
jono
22:30 08.03.2016.

E baš nije tako.Ja jedem svaki dan jaje ili dva ito friška od mojik kokošiju naravno njih deset imaju i pjevca i on marjlivo vrši svoju dužnost da bih jaja bila oplođena, a ako propusti nema bijele mrlje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije