Ako ste se ikada pitali je li jam isto što i slatki krumpir ili batat, odgovor je da je riječ o različitim vrstama povrća. Naime prema riječima šefa kuhinje Marca Bauera, glavnog kuhara u Međunarodnom kulinarskom centru, 'jam karakterizira tamna i ponekad gruba koža, dok je meso svjetlije'.
- Isto tako, jam zahtijeva više ulja, vrhnja ili maslaca kada se kuha jer sadrži više škroba od slatkog krumpira - rekao je Bauer za Real Simple, a ima i jedinstven ukus. Isto tako, u usporedbi sa slatkim krumpirom, manje je sladak i više suh.
Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli
Batat s druge strane ima svjetliju koru, sužene krajeve i svjetložuto do tamno narančasto meso. Njemu nećete morati dodavati mnogo maslaca, ulja ili vrhnja, a kada je riječ o receptima, mogućnosti su beskrajne: krumpirići od batata, pire od batata, pečeni batat ili punjeni pečeni batat.
Što se tiče njihove nutritivne vrijednosti, porcija jama od 100 grama osigurava oko 30 posto dnevne doze C vitamina i oko 800 mg kalija. Nasuprot tome, ista porcija krumpira jam od 100 grama dat će vam više od tri puta više od potrebnog dnevnog unosa A vitamina i 330 mg kalija; a ako si brojite kalorije, jam je bolji jer ima više od 20 posto manje kalorija od batata.
Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!