U zagorskom kraju gdje gotovo na svakom desetom brežuljku ponosno stoji kakav dvorac, logično je da se i jede – grofovski. U centru Desinića je restoran Grof Ratkay, u kojem se može pojesti, naravno, i grofovski odrezak.
– Mama Božica je u kuhinji, a ja sam Veronika, konobarica. Radi i vlasnica restorana Lidija, a pomaže i njezina majka Darinka. Uz Ninu, nas pet tu sve drži – priča veselo Veronika Kajba (41). I ona je ime dobila po Veroniki Desinićkoj. – Znam za još jednu susjedu koja se tako zove – kaže Veronika.
U restoranu imaju kamin, fontanu, a specijaliteti su im medaljoni Marko Polo, odrezak Veseli Zagorec, juneći odrezak Holstein, pikantni zagrebački odrezak, pladanj Veronika... Za klince opet vesela imena hrane – ražnjići Donald Duck i ćevapi Mickey Mouse.
Jesu li zagorski štrukli bolji kuhani ili zapečeni?
– Zapečeni! – tvrde kuharice, pa dodaju: – Nama su tako bolji. Važno je, to svi znaju, kad se razvuče tijesto za štrukle i napuni sirom i vrhnjem, da se tanjurićem oštrog ruba reže tijesto. Tada se ono ne širi, pa sir ne izlazi. Tanjurić je ključan!
Kruh je domaći, mijese ga ovdje i s orasima, meso je iz Zagorja, kao i sir. Pa i rezance i mlince rade kuharice Nina i Božica.
– Kod nas se jede kao i u svakoj zagorskoj kući. Čušpajzi, fileki, picek ili purica s mlincima, roštilj. Sad je Uskrs i vrijeme je šunke. A za desert nam je najdraže gostima nuditi flambirane palačinke s višnjama. To bismo mogle jesti svaki dan!
Cijene su ovdje pristupačne, hrana od 60 kuna naviše, pizze od 44 kune, a zgodno je da je ovo jedini restoran u Desiniću... Poznatije su Grešne Gorice, koje su nedaleko, no u ovoj kući već desetljećima jedu domaći. I to dobro. A u Zagorju se uvijek dobro jelo...
- Izbor i kvaliteta jela - (do 50 bodova) 44
- Izbor i ponuda pića - (do 15 bodova) 13
- Posluga i ljubaznost - (do 10 bodova) 10
- Dojmovi i prostor - (do 20 bodova) 16
- Ukupnost ponude - (do 5 bodova) 4
- UKUPNO: 87