Osim što predstavlja sjajno i ukusno osvježenje po ljetnim vrućinama, lubenica je i prava riznica zdravlja! Ako ste pretjerali s plivanjem, planinarenjem ili sličnim tjelesnim aktivnostima, posegnite za sokom lubenice kako biste ublažili bolove u mišićima. Naime, omiljena ljetna poslastica bogata je aminokiselinom citrulinom, specifičnom po tome što utječe na smanjenje bolova u mišićima nakon tjelesne aktivnosti.
Zbog velike količine vode, a malog postotka kalorija – gotovo 90 posto ove povrtnice je voda. Lubenice često konzumiraju osobe koje žele izgubiti kilograme i detoksicirati organizam jer čisti tijelo od štetnih sastojaka koji se izlučuju urinom. To pridonosi čišćenju bubrega i cijelog tijela.
Odlična za kožu
Sok od lubenice odličan je izbor za kožu. Kako starimo tako naša koža gubi kolagen što je glavni razlog zašto naša koža dobiva bore. A lubenice su pravi paketi beta- karotena koji pomaže neutralizirati štetu.
Osim toga, sadrži i vitamine pa će 180 grama lubenice zadovoljiti oko 20 posto dnevne potrebe za vitaminom C koji pomaže u izgradnji i održavanju kolagena, glavnog strukturnog proteina u koži.
Protiv moždanog udara i raka
Antioksidans likopen u lubenici daje crvenu boju, baš kao i rajčicama. Ipak likopena ima više u lubenici nego u sirovoj rajčici. Upravo ovaj antioksidans još je jedan bitan sastojak ove supernamirnice, a osobe koje konzumiraju namirnice bogate likopenom imaju 20 posto manji rizik od moždanog udara.
Likopen poboljšava funkciju naših krvnih žila i štiti od oštećenja koje uzrokuje kolesterol u krvi, a kako biste "izvukli" najviše ovog antioksidansa, birajte potpuno zrele lubenice. S obzirom da likopen jača imunitet, konzumacija lubenice djelovat će preventivno na prehladu.
Sve više istraživanja posljednje vrijeme ukazuje i na to da lubenica može uništiti stanice raka jer je likopen snažan antioksidans. jedno istraživanje pokazalo je da likopen zaustavlja rast tumora kod miševa, a drugo je pokazalo njegovu značajnu ulogu u sprečavanju rasta stanica raka prostate.
>>Likopen u rajčici, dinjama i ružičastom grejpu za jaču otpornost na UV zrake
>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna
Zar nije skoro svako voce i povrce supernamirnica?