s mlijekom ili bez

Kofeinska injekcija? Kavu treba strateški konzumirati

Kava
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
05.06.2014.
u 18:25

Najmanje tri istraživanja potvrđuju da kofein, kao stimulativna tvar, povećava fizičku izdržljivost i brzinu sagorijevanja masnoća tijekom treninga

Kofein treba 'strateški' konzumirati – dvadesetak minuta prije treninga ili sredinom dana.

Najmanje tri istraživanja potvrđuju da kofein, kao stimulativna tvar, povećava fizičku izdržljivost i brzinu sagorijevanja masnoća tijekom treninga. Ipak, stalno i isključivo oslanjanje na kavu kao ''lijek'' za slabost ne djeluje na duže staze.

Kofeinska ''injekcija'' (poput one koju pruža energetsko piće) djeluje kao kratkotrajan poticaj, ali čini da se poslije osjećate iscrpljeno.

Također, velike doze kofeina prouzročuju anksioznost i nesanicu.

Ako ste osoba koja uživa u okusu kave, onda je bolje da naručujete kavu bez kofeina ili s mlijekom jer ono sadrži proteine koji ublažavaju djelovanje kofeina.

Alternativno, probajte zeleni čaj koji sadrži upola manju količinu kofeina nego kava, a ima i L-teanin, aminokiselinu koja ublažava djelovanje stresa.

>>Još jedan razlog da uživate u omiljenom napitku - kavi

>>Loša vijest za sve ljubitelje kave

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
19:18 05.06.2014.

ja caffe espresso uzimam umjesto cocaina...za energiju i koncentraciju...to je moja droga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije