Pojam superhrane sve češće se spominje u medijima, stručnjaci ga spominju kada žele naglasiti nutritivnu vrijednost neke namirnice, a kada je riječ o sjemenkama chia nimalo ne štede na uporabi toga pojma.
Ove zanimljive “supersjemenke” stižu iz Meksika, a riječ chia potječe iz indijanskih jezika i u izravnom prijevodu znači “uljana“.
– Čak stotinu namirnica tijekom posljednjeg desetljeća izdvojili su pod popularnim terminom „superhrana“ zbog posebno visokog udjela određenih vitamina, minerala i fitonutrijenata. Kao superhrana često se navode najrazličitije namirnice poput soje, crne riže, algi, kokosova ulja ili ulja konoplje, chia sjemenki te egzotično voće acai, goji, noni – objašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender i napominje kako moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui predviđaju chia sjemenkama svijetlu budućnost i široku primjenu.
Sjemenke se melju ili koriste cijele za pripremu hranjivih napitaka. Ne sadrže gluten i mogu dugo stajati na visokim temperaturama, a da se ne užegnu.
Dobar su izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina te sadrže omega-3 masne kiseline.
– Stavite li žlicu chia sjemenki u čašu vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drukčija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu.
Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sustavu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove sjemenke posebno korisnima za dijabetičare – ističe nutricionistica.
>>TOP 10 namirnica za proljeće koje štite organizam, a svima su dostupne
>>5 razloga zašto biste morali početi jesti luk
Dobar su izvor antioksidansa koji mogu štetiti organizmu ponašajući se kao slobodni radikali. Dajte prestanite više varati ljude s tim gotovo "magičnim" svojstvima antioksidansa. Organska kemija je malo prekomplicirana znanost za naše velike nutricioniste, a polupismen narod guta njihove bajke ko priče iz biblije.