Svježa hrana

Okusi balkanske i turske kuhinje u Zagrebu u kojima rado uživaju i Jadranka Kosor i Stipe Mesić

Zagreb: Restoran Islamski centar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/8
27.09.2023.
u 11:13

Jonuz Idrizi, vlasnik restorana Svježa hrana koji se nalazi u sklopu Islamskog centra Zagreb ističe kako je restoran otvoren za sve ljude, bez obzira na vjeru, naciju... koji žele uživati u balkanskim, odnosno turskim specijalitetima

Mnogi Zagrepčani misle da su restorani u sklopu džamije namijenjeni isključivo za muslimanske vjernike, međutim, ti su restorani otvoreni za svaku osobu koja želi uživati u dobroj hrani i slasticama. Restoran Svježa hrana, koji se nalazi u sklopu Islamskog centra Zagreb, u svojoj ponudi, uz jela s roštilja, ima i specijalitete iz gotovo čitave balkanske i turske kuhinje.

“U početku, mnogi građani Republike Hrvatske, odnosno Zagrepčani, koji nisu muslimanske vjere, sramežljivo su dolazili k nama i pitali mogu li ući u restoran i kušati naše specijalitete”, ispričao nam je vlasnik restorana Svježa hrana Jonuz Idrizi, ističući kako je restoran otvoren za sve ljude, bez obzira na vjeru, naciju... koji žele uživati u balkanskim, odnosno turskim specijalitetima.

“Nakon nekoliko godina, kada su naši sugrađani konačno doznali kako smo mi restoran kao i svaki drugi, u koji može doći svaki gost, bez obzira što smo u sklopu Islamskog centra, sa sigurnošću mogu reći da su 85 posto naših gostiju domaći, odnosno Zagrepčani. Naši gosti nisu više samo oni koji dolaze na molitvu ili posjećuju Islamski centar. Dolaze nam mnogi iz političkog javnog života, vaši kolege novinari, političari, bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivša premijerka Jadranka Kosor česti su mi gosti. Pokojna hrvatska legenda u stolnom tenisu, Dragutin Šurbek, bio mi je redoviti gost i slobodno mogu reći da je dolazio svaki dan. Žao mi je što je umro jer smo na neki način postali veliki prijatelji. I pokojni Milan Bandić bio mi je redoviti gost”, kaže Jonuz Idrizi, dodajući da u restoran dolaze i ministri i zastupnici u parlamentu, za koje imaju posebnu salu gdje mogu u miru ručati da ih ne smetaju s autogramima i pitanjima te naslikavanjem, kao i nogometaši i ostali sportaši te glazbene dive.

“Moj pokojni otac imao je restoran i od njega sam naučio taj posao. Pružila mi se prilika da preuzmem ovaj restoran u Islamskom centru kad se 2004. otvorio natječaj. Znao sam da je ovdje posao išao loše pa sam odlučio probati nešto dobro i kvalitetno napraviti”, otkriva i ističe kako bi bila šteta da takav objekt i na tom položaju ne iskoristi za nešto sasvim posebno i drugačije nego što je bilo do prije njega.

VEZANI ČLANCI

“Kada sam ga preuzeo, uložio sam puno novaca i dosta preuredio te počeo srčano raditi od jutra do mraka. A, kako kaže poslovica, “trud i volja nikada nisu uzalud!” Uz ženu i mene još imam 18 zaposlenih i, hvala Bogu, ide dobro. Malo nas je korona zatekla i usporila, ali sada mogu reći da se sve vratilo u normalu i posao ide jako dobro”, govori Jonuz Idrizi napominjući kako imaju različite profile gostiju.

“U našem se restoranu svakodnevno nudi svježa hrana, što ja kao šef uredno kontroliram, i nema ničega da nije svježe niti mjesta za bilo kakve propuste. Sve mora biti savršeno. Ono što je važno, gledamo da nam cijene budu pristupačne da si svi ljudi mogu priuštiti doći i pojesti nešto kvalitetno i svježe. Nudimo najbolju, vrhunsku, balkansku, tursku, albansku i bosansku te sjevernomakedonsku hranu, sve internacionalno balkansko”, govori Jonuz Idrizi, dodajući kako restoran Svježa hrana ima i Halal certifikat.

“Halal je arapska riječ koja označava ono što je dobro za upotrebu. U kontekstu hrane, halal određuje što islamski vjernici smiju a što ne smiju jesti. Svinjetina je, naravno, zabranjena, ali je zabranjeno i meso niza drugih životinja. Isto tako, halal podrazumijeva određenu proceduru klanja životinja, da životinja bude zaklana tako da iscuri sva krv iz nje, transport i pripremu hrane, tako da se ni namirnice ni jelo koje se poslužuje u restoranu ne kontaminiraju sastojcima koji nisu halal. Ne smijete na istom roštilju peći svinjski kotlet i bilo što s oznakom halal. Imamo ugovor s firmom iz Pazina koja ima Halala certifikat i od njih uzimamo junetinu. Teletinu uzimam tu iz mesnice u Zagrebu koja također radi po halalu. Piletinu uzimamo isto tako i sve to svaki dan svježe”, kazao je Jonuz Idrizi.

“U našem restoranu nudimo teleći sataraš s rižom, hadžijski ćevap s rižom, bosanski lonac (govedina, janjetina, teletina, krumpiri, povrće). Poznati smo po teletini ispod peke i jako nam dobro to ide. Imamo sarajevski sahan (tanjur) i sarmu, ćufte, imamo dobre ćevape koje radimo od mlade junetine. Tu su i teleća juha, pureći odrezak sa žara, umak od vrhnja i šampinjona, prilog pekarski krumpir, džamijski biftek s pekarskim krumpirom, janjetina ispod peke s pekarskim krumpirom, džamijska plata za četiri osobe koja sadži 8 ćevapa, 4 burgera, 4 pileća ražnjića, 4 sudžukice, 4 pileća fileta, 4 teleća odreska. Gosti su nam jako zadovoljni i uvijek se vraćaju. Imam i ženu koja već 20 godina radi vrhunsku pitu. Naš glavni kuhar Nasfi Nuhić već šest godina radi kod mene, a prije je radio u najboljim i najelitnijim restoranima diljem svijeta, od Njemačke, Švicarske, Nizozemske itd. Slastice koje imamo sve radimo sami, od baklava, hurmašice, tri leće, torte, kolače i suflija (puding)”, kaže Jonuz Idrizi ističući kako su im vikendi uvijek puni.

11.09.2023., Zagreb - Restoran Islamski centar. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

“Nema vikenda da nismo puni i uvijek se traži stol više”, ponosno kaže.

“Sa zadovoljstvom radim u Zagrebu i u restoranu Svježa hrana. Jako sam sretan kada vidim da su gosti zadovolji i i da nam se vraćaju prazni tanjuri. Trudim se maksimalno koliko mogu da svaki specijalitet, bio to bosanski, turski, albanski, makedonski, bude savršen. Osim roštilja, dosta idu kuhana jelo poput bosanskog lonca, sataraš... hadžijski ćevapi koji se sastoje od striktno telećeg mesa i tjestenine, to je tradicionalno bosansko jelo. Imamo punjenicu, paprike, sarajevske sarme. Sve što gosti naruče, radimo po originalnom receptu i to je tajna našega uspjeha”, kaže glavni kuhar Nasfi Nuhić, koji je u poslu kuhara punih 23 godine.

U restoranu, kao konobar, radi i Ali Khabaza, koji je prije šest godina kao migrant stigao u Hrvatsku.

“Ja sam iz Latakije, iz Sirije došao prije šest godine u Hrvatsku. U restoranu Svježa hrana radim godinu i pol i super sam zadovoljan. Uvjeti su fenomenalni, a i plaća je uredna. Radim kao konobar, ali i pomažem u kuhinji”, govori konobar Ali Khabaza ističući kako je mogao otići u bilo koju europsku zemlju, no Hrvatska mu se svidjela na prvi pogled.

“Hrvatska je prelijepa zemlja, a Zagreb prekrasan grad, ljudi su srdačni i ljubazni i vole pomoći. Ja sam tu četiri godine i nikada nisam imao nikakvih problema, gdje god krenem, svi su srdačni i pitaju kako mogu pomoći”, kaže konobar Ali Khabaza čiji je zadatak, osim konobarenja, raditi i baklave prema sirijskom receptu.

VIDEO Promocija knjige "Depra" Aleksandra Stankovića u kojoj opisuje svoju borbu s depresijom

 

Komentara 12

BS
Blue_shirt
11:54 27.09.2023.

Dobro da ste rekli da su česti gosti Mesić i Kosor. Iako pite izgledaju primamljivo radi klijantele bih preskočio ovaj restoran. Možeš dobiti žgaravicu a to si nikako ne želiš ;)

CA
cavecanem
12:41 27.09.2023.

Koja antireklama. Mesić i Kosor.

DU
Deleted user
13:04 27.09.2023.

Kakva antireklama, Mesić i njegova skakačica iz paštete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije