Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 92. godini

Preminula kultna glumica iz filma 'La Dolce Vita' Federica Fellinija

Foto: Instagram
1/14
18.06.2024.
u 14:48

Rođena kao Nicole Francoise Florence Dreyfus u Parizu 1932. godine, Anouk Aimée je svoj filmski debi imala s 14 godina tumačeći istoimeni lik iz filma 'Kuća pod morem' redatelja Henrija Calefa.

Francuska glumica Anouk Aimée, vlasnica nominacije Oscar za najbolju glumicu u filmu 'A Man And A Woman', danas je preminula u 92. godini života, pišu strani mediji. Glumačka diva posljednje trenutke života provela je u svom pariškom domu. 

Smrt glumice potvrdila je kći Manuela Papatakis putem objave na Instagramu, a njezinu poruku prenosimo u cjelosti: - Sa svojom kćeri, Galaad, i svojom unukom, Milom, s velikom tugom objavljujemo odlazak moje majke Anouk Aimée. Bila sam uz nju kad je jutros preminula u svom domu u Parizu. - napisala je Papatakis u objavi za javnost.

Rođena kao Nicole Francoise Florence Dreyfus u Parizu 1932. godine, svoj filmski prvijenac imala je kao 14-godišnjakinja tumačeći lik Anouk u filmu 'Kuća pod morem' redatelja Henrija Calefa. To ime je zadržala tijekom svoje karijere, dodavši Aimee, što na engleskom znači 'voljena', kao prezime. 

Aimee se pojavljivala na filmovima diljem Francuske, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Njemačke. Međunarodno priznanje stiče u filmu 'La Dolce Vita' talijanske legende Federica Fellinija iz 1960., u kojem glumi bogatu nasljednicu Maddalenu koja nosi sunčane naočale, inače ljubavnicu Marcella Marcella Mastroiannija.

VEZANI ČLANCI:

Svoju suradnju s Fellinijem Aimee nastavlja kroz film '8 ½' iz 1963., glumeći otuđenu suprugu protagonista filmskog redatelja. Za ulogu udovice Anne Gaulthier koja se zaljubljuje u udovca Jean-Louisa Trintignanta u filmu 'A Man And A Woman' režisera Claudea Leloucha, Anouk je osvojila Baftu za najbolju glumicu, kao i Zlatni globus za najbolju glumicu, te je bila nominirana za nagradu Oscar.

GALERIJA: Preminula kultna glumica iz filma 'La Dolce Vita' Federica Fellinija

1/14

Aimee se udavala četiri puta, uključujući svoj drugi brak s grčkim redateljem Nikosom Papatakisom od 1951. do 1954., tijekom kojeg je 1951. dobila svoje jedino dijete Manuelu. Kasnije se udala za francuskog glumca i skladatelja Pierrea Barouha, s kojim se pojavljuje u filmu 'A Man And A Woman', i u braku s njim biva od 1966. do 1969., te za britanskog glumca Alberta Finneyja s kojim dijeli život od 1970. do 1978. godine.

VIDEO: Posljednji ispraćaj glumca Duška Valentića

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije