1. Bangkok
Tajland je poznat pod nadimkom Zemlja smiješka, jer su njegovi stanovnici uvijek ljubazni i nasmiješeni. Sigurni smo da taj smiješak ima veze i s nevjerojatno dobrom hranom, koja se u Bangkoku servira na svakom koraku. Usporedite li tajlandsku kuhinju u Europi i onu u domovini, uočit ćete razliku u intenzitetu okusa. U Tajlandu tamarind dominira pad thaiem, sotiranim rezancima s jajima, kikirikijem i mladim lukom. Piletina s roštilja, gai yang, na isanški način servira se tradicionalno s ljepljivom rižom i pikantnom salatom od zelene papaje, zelenih mahuna i kikirikija.
U jednom od najtoplijih gradova na svijetu vrućinu ćete pobijediti s yum nua, pikantnom salatom od govedine s dodatkom čilija, limete i korijandra. Kao i u većini azijskih gradova i u Bangkoku dominira raznolika hrana s uličnih štandova. Na nekom od njih za desert možete odabrati ljepljivu rižu kuhanu u kokosovu mlijeku i posluženu sa svježim mangom.
2. Barcelona
Nezaobilazno mjesto u Barceloni je tržnica La Boqueria. Ovdje dan možete započeti obrokom tipičnim upravo za La Boqueriju, nevjerojatno ukusnim omletom s lignjicama (chipirones). Katalonija se diči kuhinjom čija tradicija seže još u srednji vijek i kombinacija je onoga što daju visoke planine unutrašnjost i Sredozemno more. Nemojte otići iz grada, a da niste kušali jedno od jela mar y montaña, kombinaciju morskih plodova i divljači ili gljiva, kozica i piletine ili krvavica. Prije ručka nemojte zaboraviti popiti aperitiv, lokalno pjenušavo vino cava. Barcelona privlači veliki broj doseljenika iz cijele Španjolske, koji sa sobom donose vlastite prehrambene navike. Zato nije nimalo čudno da grad obiluje andaluzijskim tapas i baskijskim pintxos barovima. Provedite poslijepodne u jednom od njih birajući malene zalogaje i promatrajući prolaznike. Sve zaključite rashlađenom crema catalanom s karameliziranim šećerom ili lokalno proizvedenim pivom.
3. Hong Kong
Iako su u ovome živom gradu prisutne kuhinje iz cijeloga svijeta, kineska je ipak temeljna. Za početak dana odaberite dim sum ili bao, okruglice punjene raznim mesnim, povrtnim i ribljim punjenjima te kuhane na pari. Potražite staromodno mjesto, gdje se okruglice prodaju s pokretnih kolica. Kada ste već u Hong Kongu, bilo bi šteta ne iskoristiti prednost njegova položaja na moru i kušati sampan rakovicu, prženu s đumbirom i češnjakom. U predahu između obroka možete u tradicionalnoj čajani pijuckati čaj, kremastu mješavinu crnoga čaja, kondenziranog mlijeka i šećera, običaj koji se zadržao iz vremena britanske uprave. U toku radnoga tjedna stanovnici Hong Konga će za glavni obrok vjerojatno odabrati "gablaonu", cha chaan teng, obično otvorenu 24 sata. Priključite im se i kušajte odlične, hongkonške, pekarske proizvode.
4. Seul
Posjetu Seulu započnite u pravom, korejskom stilu. Uz roštilj. Odaberite nešto od standardne, mesne ponude, kao što su bulgogi (steak) ili galbi (rebrica), oboje marinirano u ukusnoj marinadi od soje, đumbira, češnjaka, mladoga luka i sezama. Za jačanje imuniteta, kao prilog odaberite kimichi, fermentirano povrće karakteristično za korejsku kuhinju. Posjetite i riblju tržnicu Noryangjin kako biste kušali hwae: sirovu ribu posluženu s češnjakom, zelenom paprikom i pastom od ukiseljenih crvenih paprika.
Dok tragate za slasnim seulskim zalogajima, imajte na umu da je grad podijeljen na okruge specijalizirane za različite vrste kuhinja. Tako se, na primjer, u Jeonu peku i poslužuju istoimene, slane palačinke, zapravo popečci od povrća i raznih drugih sastojaka.
Dan u Seulu zaključite uz soju, korejsku, nacionalnu "žesticu", koja se ispija rashlađena i čista ili u cocktail varijanti.
5.Istanbul
Najmnogoljudniji grad Turske nudi nevjerojatno bogatu i raznoliku kuhinju. Samo od meze, kombinacije raznovrsnih malenih, toplih i hladnih jela, možete se najesti za cijeli dan. Burek nije samo savijača od mljevenog mesa i luka, jer na ulicama Istanbula puno češće ćete naići na onaj od sira ili špinata. Tepsi burek s hrskavim tijestom izvana i mekim, debelim listovima tijesta u unutrašnjosti posebno je ukusan. Nikako ne zaboravite kušati jela od patlidžana. Za ljubitelje mesa tu je janjetina pečena u jami, pečene prepelice ili içli kofte (ćufte), mesne okruglice uvaljane u panadu od bulgura i pržene na ulju. Ljubitelji ribe s brodova na Bosporu mogu kupiti balik ekmek, sendvič od skuše s roštilja i svježega luka i zelene salate. Oni hrabriji se mogu odlučiti za dagnje punjene rižom. Na kraju obroka dobro dođe šalica jake, turske kave ili baklava s pistacijama.
6. London
U posljednjih sedam godina, London je u pet navrata bio najposjećeniji grad na svijetu. Kako bi izdržao zahtjevne razglede spomenika i obilaske muzeja, svakom turistu se preporučuje dan započeti engleskim doručkom, obilatom kombinacijom pečenih kobasica, jaja, rajčica i šampinjona posluženih uz dodatak toasta i graha. U toku dana ne propustite odlazak do puba na fish & chips ili pastirsku pitu, a ako ste za nešto rafiniranije, pripazite da pub nije samo pub, nego "gastropub". U oba slučaja obrok zalijte pintom piva. Svi vrhunski hoteli nude tradicionalni poslijepodnevni čaj uz kolače i sendviče od krastavaca.
Indijci predstavljaju najveću etničku zajednicu imigranata u Londonu. To znači da ste na pravom mjestu za kušati curry, samosu ili dal.
7. Kuala Lumpur
U glavnome gradu Malezije najbolje je priključiti se lokalcima i poput njih objedovati autentičnu i cjenovno prihvatljivu hranu sa štandova. Malajska kuhinja uvelike je nastala pod utjecajem susjednih indijskih i kineskih kuhinja. Kinezi su inspirirali ukusni kuey teow, u voku pržene rižine rezance sa svinjetinom, kozicama i klicama graha. Navalite na mirisnu laksu (juhu na bazi kokosovog mlijeka s raznovrsnim morskim i povrtnim dodacima i rižinim rezancima), ili nasi lemak (rižu kuhanu u kokosovom mlijeku sa sambalom – chili umakom, sušenim inćunima, prženim kikirikijem, svježim krastavcima i tvrdo kuhanim jajima). Za desert posegnite za slasticom apam balik, palačinkama punjenim mljevenim, prženim kikirikijem i šećerom. Malajci bi još dodali bananu i kokos.
8. Pariz
U svjetskoj, kulinarskoj prijestolnici loša hrana je gotovo ilegalna. Zato ovdje nije pitanje što pojesti, nego gdje i kako. Zauzmite stol na pločniku ispred nekog od caféa i upijajte atmosferu grada dok uživate u čaši vina. Nikako nemojte propustiti neki od klasika francuskih bistroa: coq a vine, confit de canard ili moules marinière. Ako si to možete priuštiti, objedujte u nekom od restorana s nekoliko Michelinovih zvjezdica. Vinski barovi nude nešto više od fermentiranog grožđa. Uz neka od najboljih vina na svijetu možete naručiti i rafinirane, malene obroke. U Parizu je i ulična hrana profinjenija nego li u većini gradova na svijetu. Poslužite se palačinkama – crêpes ili s galettes.
9. Singapore
Etnički raznoliko stanovništvo ovoga grada-države učinilo ga je svjetskom "foody" destinacijom. U Singaporeu je dan najbolje započeti kaya toastom, toastom premazanim slatkim džemom od kokosa. Navika je ostala još iz vremena britanske vladavine. Naravno, i ovdje je najslađa brza hrana s uličnih štandova. U gradu nastalom na otoku poslužite se tjesteninom s ručno oblikovanim ribljim okruglicama ili pikantnom, slatko-slanom chili rakovicom.
Uvečer se opustite uz lokalno proizvedena alkoholna pića koja ne možete pronaći nigdje drugdje nego u Operation Daggeru. (http://operationdagger.com)
10. New York City
U gradu, koji nikada ne spava posjetitelji svoju želju za hranom mogu zadovoljiti 24 sata na dan. Uživajte u bagelsima (peciva), koji svoj okus mogu zahvaliti jedinstvenoj vodi Velike Jabuke. Gotovo da nema gradskog ugla na kojem nećete pronaći štand s hot dogom, koji Newyorčani ponekad nazivaju i "dirty water dog" zbog tople vode u kojoj tradicionalno stoje hvataljke za hrenovke. Bez obzira na to volite li tanku ili debelu pizzu ili onu iz krušne peći na drva, kriška najbolje newyorške pizze je obavezna za svakog posjetitelja. Uživajte i u židovskoj, delikatesnoj kulturi New Yorka uz pastrami na raženom kruhu iz Katz's Deli (http://katzsdelicatessen.com/). Ovi veliki sendviči kao da su stvoreni za dijeljenje.
Nadamo se da ste uživali čitajući putopis "putnika foodija" i javite nam koja hrana je na vas ostavila nezaboravan osjećaj koji vas uvijek podsjeća na vama najdražu destinaciju.
katastrofa...ne samo da ste naveli posjet dalekoistocnim gradovima cija je kuhinja neusporedivo prezacinjena za nas ukus (feferoni su kao banane u odnosu na njihove ljute zacine koje obilato koriste) nego ste u opisu ponude New York-a naveli "bagelse" (umro sam od smijeha) a niste ni spomenuli porterhouse, t-bone ili prime rib, steak-ove po kojima je NY poznat u svijetu. I ako zelite pojesti pizzu u NY-u, morate otici u Brooklin. Ostale "lokalne" vam se nece svidjeti. Uz put, sto sam primijetio da nasi ljudi ne znaju, u Londonu kad narucite fish and chips dobijete ribu i pommes frites...oni pommes frites nazivaju "chips". I ne znam je li u pitanju licemjerje, ali najveci specijaliteti u Hong-Kong-u su pas, macka ili mozak majmuna, koji se jede "na zivo".