ODLAZAK "BREAKERA MORANTA"

Umro glumac Edward Woodward

Edward Woodward
CBS TV
16.11.2009.
u 18:05

Sjajan engleski glumac, najpoznatiji po ulozi policajca u "Čovjeku od pruća" (koju je u remakeu glumio Nicolas Cage), preminuo je u Cornwallu u 80. godini.

Početak karijere Edwarda Woodwarda obilježila je dilema: gluma ili nogomet? Dok je studirao na RADA (Royal Academy of Dramatic Arts) bio je registriran za Leyton Orient i za Bradford, za koji je odigrao tri utakmice u profesionalnoj ligi, ali ga je ozljeda koljena udaljila od sporta. Repertoarne uloge u Shakespeareovim komadima često je s dasaka prenosio i na ekran, a u kazalištu je glumio i na njujorškom Broadwayu i u Australiji. Bio je i sjajan pjevač i recitator te je snimio dvanaest glazbenih albuma, četiri albuma poezije i četrdesetak audioknjiga. No, najviše se pamti po filmskim i televizijskim ulogama.

Pored Neila Howieja u "Čovjeku od pruća" i naslovne uloge u "Breaker Morantu", poznat je po ulozi Davida Callana, plaćenog ubojice za vladinu špijunsku agenciju, u filmu i TV seriji iz sedamdesetih "Callan". Špijuna je glumio i u američkoj seriji "Equalizer" iz osamdesetih. Njegovu prvu TV ulogu, u trilogiji "Mač časti" Evelyna Waugha, u novoj verziji 2001. glumio je Daniel Craig.

Troje njegove djece iz prvog braka postali su glumci; sa sinom Timom i unukom Samom gostovao je 2008. u popularnoj "dokumentarnoj" seriji "The Bill" ("Policija") u kojoj su glumili tri generacije londonske gangsterske obitelji.

Već slabog zdravlja, od TV glume oprostio se početkom 2009. gostovanjem u popularnoj sapunici "Eastenders", a zadnja filmska uloga bila mu je u prošlogodišnjoj komediji "Hot Fuzz" Simona Pegga, koji je bio veliki obožavatelj Woodwarda.

Bolestan od raka prostate i upale pluća, Edward Woodward preminuo je 16. studenoga 2009. u 80. godini u Kraljevskoj bolnici u Cornwallu, gdje je i živio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije