TENIS

Bolje Austrija u gostima nego SAD kod kuće

30.04.2002.
u 00:00

* Prođu li prvo kolo na bolskom turniru, Iva Majoli i Jelena Kostanić sastat će se međusobno, kao i prije tri godine

BOL - Pobijedivši Čehinje u Bolu s 3:2, hrvatske su tenisačice ušle u četvrtfinale Fed kupa, što je najveći uspjeh hrvatske ženske reprezentacije. Iako se pobjedom tražio put do dvoboja s Amerikankama u Hrvatskoj, iznenađujući uspjeh Austrijanki u SAD-u za suparnika nam je donio reprezentaciju s kojom smo također jednom već odmjerili snage. U ožujku 1997. Hrvatska je (s Mirjanom Lučić) pobijedila Austriju s 4:1. Taj je susret igran kod nas, u Zagrebu, pa će naše tenisačice u sljedećem susretu, u srpnju, biti gošće.

- Amerikanke su donosile reklamu, spektakl, ali sportski gledano za nas je bolje da igramo s Austrijankama. Imamo više izgleda za pobjedu, bez obzira na to što se igra kod njih, pa čak ako će za Austriju nastupiti i Barbara Schett - kazao je naš izbornik Goran Prpić.

Nakon pobjede nad Čehinjama raspoloženje u našoj reprezentaciji bilo je opušteno. Izglađen je sukob između Ive Majoli i Gorana Prpića ("Bio je to jedan veliki nesporazum", kazala je Iva) i sad svi mogu biti zadovoljni. Predsjednik Saveza dr. Slaven Letica neće biti optužen da je, miješajući se u posao izbornika, narušio ozračje u reprezentaciji (nakon dva Ivina poraza u singlu mnogi su ga vjerojatno već planirali pozvati na odgovornost), a Goran Prpić je uvrstivši je da igra u paru pomogao Ivi da se iskupi za pojedinačne poraze i na taj način neizravno pomogao i predsjedniku.

Sve to, naravno, ne bi bilo moguće da Jelena Kostanić nije, pri omjeru 1:2, pobijedila Ivetu Benešovu, koja je dan prije pomela Ivu Majoli, očito umornu od nastupa u Charlestonu i promjene vremenske zone. Jelena se znala nositi s pritiskom spoznaje da mora pobijediti, fajterski je igrala od prvog do posljednjeg poena.

- Nije mi bilo lako igrati nakon što je Češka povela s 2:1. Znala sam, ako izgubim popravnoga nema. Dobro poznajem Benešovu i znam da je neugodna igračica, ali nisam joj dopustila da se razmaše. Od početka sam sve držala pod kontrolom - rekla je Jelena.

Iako je već više godina naša najbolja tenisačica, u pojedinačnim susretima u Fed kupu Iva je nanizala već pet poraza zaredom (Rubin, Seles, Sanchez Vicario, Benešova, Koukalova). Kad su joj novinari predočili tu činjenicu, nije se osjećala baš najugodnije:

- Igrala sam za reprezentaciju i dobro i loše. Ovdje sam doista bila maksimalno motivirana i teško su mi pala ta dva poraza. Na kraju smo ipak odlično odigrale susret u paru, vidjelo se da je to timski posao. Možda bismo Jelena i ja češće trebale igrati zajedno. Sad je Jelena postigla dvije pobjede, nadam se da ću sljedeći put to biti ja - kazala je Iva.

Naše reprezentativke sada očekuju nastupi na bolskom WTA turniru. Prođu li prvo kolo, Majoli (Červanova) i Kostanić (Puček) sastale bi se međusobno (kao i prije tri godine kad je pobijedila Kostanić).

- Šteta da ćemo se susresti tako rano, ali najprije treba proći prvo kolo. Od Červanove sam prije dvije godine izgubila u tri seta, a Bol je inače dosad bio moja bolna točka - našalila se na kraju Majoli.

A. Filić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije