BILJAR

Dalmatin osvojio Fortuna Croatia Open

Biljar
Arhivska fotografija
20.11.2009.
u 11:45

BK Mosconi (Zagreb) bio je domaćin međunarodnog turnira Fortuna Croatia Open. Na turniru je nastupilo preko osamdeset igrača, koji su natjecali u disciplini devetka.

Osim ponajboljih hrvatskih igrača dva najzvučnija imena bila su Šandor Tot iz Srbije, koji je trenutačno deseti na europskoj rang ljestvici i Vilmos Foldes iz Mađarske koji je između ostalog 2007. godine bio treći na SP-u u devetki.

Uvodna kola nisu donijela pretjerana uzbuđenja što znači da su nositelji više manje lako prolazili dalje. Najzanimljiviji meč trećeg kola bio je između dva hrvatska igrača Ante Šustića i Ivice Medunića. Šustić je vodio 4-0, ali je potom Medunić ušao u seriju od osam uzastopnih pobjeda i tako preokrenuo rezultat na 8-4. No, tu nije bio kraj već je Šustić uspio preokrenuti rezultat i pobijediti sa 9-8.

Ždrijeb je htio da se u "knock-out" fazi, u zadnjih 32, nađu Ion Ladanyi, najbolji rumunjski igrač i Šandor Tot koji vrlo brzo dolazi u vodstvo od 3-0. Tot je do kraja samo održavao razliku do pobjede 9:6. U osmini finala počela su prava uzbuđenja. Matjaž Erčulj iz Slovenije je uvjerljivo sa 9-2 svladao Dejana Orlića (Hrvatska) koji je cijeli turnir odigrao na vrlo visokoj razini, ali raspoloženi Erčulj bio je nepremostiva prepreka.

Luka Kutleša (Hrvatska) i Božo Primić (Hrvatska) su pri rezultatu 8-8 priredili pravu dramu. Prvo Božo ne uspijeva naći poziciju i onda Luka kreće u završavanje, ali promašio je sedmicu preko cijelog stola. Božo završava i prolazi među osam. Najveće iznenađenje je ispadanje Šandora Tota u osmini finala od sunarodnjaka Andreja Klasovića koji je prošao u osam pobijedivši Šandora sa 9-3.

Tomislav Šušić (Hrvatska) je iz turnira pobjedom 9-6 izbacio Ivicu Putnika (Hrvatska) "osvetivši“ se pri tome za poraz otprije dva mjeseca u finalu Croatia cupa kada ga je Putnik pobijedio 9-8. Klasović protiv Erčulja u četvrtfinalu nije niti približno pokazao igru kao protiv Šandora kolo prije. Erčulj ništa ne oprašta i sigurno privodi meč kraju te s pobjedom -:6 prolazi u polufinale.

Tamo ga je čekao Miloš Verkić, koji je meč četvrt finala protiv Primića dobio sa 9-8 iako je Primić vodio 6:3. Vilmos Foldes je vrlo uvjerljivo došao do četvrt finala gdje ga je čekao Tomislav Šušić. Šušić odlično otvara susret vodstvom od 3-1, ali onda radi pogrešku koju Foldes ne propušta. Foldeš izjednačava na 5-5 iako je Šušić imao dvije prilike za promjenu rezultata.

Foldes je upao u krizu koju Šušić koristi i opet prelazi u vodstvo, ali onda opet griješi i vraća Foldesa u život. Susret završava pobjedom Šušića od 9-8 i njegovim prolaskom u polufinale. Tamo ga je čekao klupski suigrač Karlo Dalmatin (Hrvatska), koji je u četvrtfinalu slavio protiv Slovenca Marka Bakarčića.

Polufinala su pokazala dominaciju dvojice igrača. Matjaž Erčulj je sa 9-5 pobijedio Miloša Verkića, dok Dalmatin sa 9-4 slavi protiv Šušića. Samo finale bilo je demostracija sile. Dalmatin silovito otvara susret i dolazi u vodstvo od 5-0. Erčulj jednostavno nije mogao pronaći svoju igru. Tek pred kraj Erčulj počinje igrati, ali onda je već bilo kasno. Dalmatin slavi sa 11-6 (finale se igrao na 11 dobivenih partija op. a.) i tako osvaja Fortuna Croatia Open.
Polufinala su pokazala dominaciju dvojice igrača. Matjaž Erčulj s 9-5 pobjeđuje Verkić Miloša dok Dalmatin s 9-4 slavi protiv Šušića. Samo finale bilo je demostracija sile. Dalmatin silovito otvara susret i dolazi u vodstvo od 5-0. Erčulj jednostavno nije mogao pronaći svoju igru. Tek pred kraj Erčulj počinje igrati, ali onda je već bilo kasno. Dalmatin slavi s 11-6 (finale se igralo na 11 dobivenih partija op.a.) i tako osvaja Fortuna Croatia Open.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije