TU SU JOŠ DVIJE UZDANICE

Dvostruka svjetska prvakinja kreće u akciju: Lena može Hrvatskoj donijeti novu medalju iz Pariza

Lena Stojković osvojila titulu seniorske prvakinje u taekwondou
Marko Prpic/PIXSELL
07.08.2024.
u 07:30

Tekvondo je dosad za Hrvatsku osvojio pet medalja i po tome su ispred njega samo veslanje (8), tenis (6) i atletika (6)

Proteklih dana u zagrebačkoj zračnoj luci događali su se što ispraćaji, što dočeci olimpijaca, a posljednji kontingent putnika činili su tekvondaši. Naše tri uzdanice – Lena Stojković (49 kg), Marko Golubić (68 kg) i Ivan Šapina (preko 80 kg) – stigli su u Pariz u ponedjeljak, a nastupat će u srijedu, četvrtak i petak. U pariškoj Velikoj palači (Grand Palais) prva će u borilište u dvostruka svjetska i europska prvakinja Lena Stojković koja ne nastupa u kategoriji u kojoj je sve te naslove osvojila (46 kg), već u spojenoj kategoriji do 49 kilograma. I zato smo njezina trenera Veljka Lauru Šišu pitali može li to biti problem.

– Borila se ona s tim suparnicama na Grand Prix i Grand Slam turnirima tako da joj nisu nepoznate.

Dva mjeseca priprema u Splitu

Ima li Šišo kakav predosjećaj vezan za nastupe naših?

– Ja vam nemam predosjećaj. Dovoljno sam prošao natjecanja u karijeri da se time ne zamaram. Da ja znam tko će uzeti medalje, ja bih na kladionicama velike novce zaradio.

FOTO: Napete olimpijske bitke, medalje, suze radosnice na Pixsellovoj izložbi

Lena Stojković osvojila titulu seniorske prvakinje u taekwondou
1/24

A mi mu želimo da zaradi nešto od hrvatske države koja nagrađuje i trenere osvajača olimpijskih medalja. Baš kao što to želimo i Dejanu Mesarovu koji će na ovim Igrama voditi svjetskog prvaka Golubića i svjetskog doprvaka Šapinu. A on je optimističan.

– U startu je najvažnije da smo svi zdravi i da su za nama dobre pripreme. Dva mjeseca smo se pripremali u Splitu, a jedan tjedan u Zagrebu. Kod nas nema euforije ni stresa, dečki su mirni.

Od Pekinga 2008. pa naovamo tekvondo je hrvatska olimpijska uzdanica. Dosad je osvojeno pet medalja, a medaljaški plijen očekuje se i na ovim Igrama.

– Mi smo trenirali da napravimo rezultat, a hoće li to uroditi medaljama, to ne znamo. Svi naši predstavnici pripadaju samom svjetskom vrhu i može se dogoditi da svi osvoje odličje, ali je, u ovakvoj konkurenciji, moguće i da ne bude ni jedne medalje.

Neobično za ove Igre bit će to što će naše borce voditi njihovi klupski treneri, dok će izbornik Toni Tomas voditi Britanku Jade Jones tako da je član britanskog tima. Ali samo onaj jedan dan (četvrtak) kad će sa svojom štićenicom pokušati osvojiti, za ovaj sport, povijesno treće zlato. A i Toni je mišljenja da sve troje naših predstavnika ima kvalitetu za medalju, no ne uspiju li prezentirati svoju kvalitetu, mogli bi i svi ostati bez nje.

Za razliku od svjetskih i europskih prvenstava, gdje svaki ulazak u polufinale znači i odličje, na Olimpijskim igrama je drugačiji sustav natjecanja. Naime, poraz u polufinalu znači da se za medalju valja izboriti kroz repasaž u kojem se pak bore svi oni koji su, po putu, izgubili od finalista.

Kao olimpijski sport, tekvondo je debitirao 2000. u Sydneyu, a Hrvatska je dosad osvojila pet medalja. Matea Jelić ima zlato (2021.), a bronce su osvojili Martina Zubčić (2008.), Sandra Šarić (2008.), Lucija Zaninović (2012.) i Toni Kanaet (2021.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije