CIJENE IDU GORE

Krvnik vatrenih s Eura najviše će profitirati od svega, među takvima je i dobro poznato lice

Leipzig: Susret Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
18.07.2024.
u 09:34

Pod svim tim kriterijima, nakon ovog Eura najviše bi mogla profitirati dva kluba, njemački Leipzig i talijanska Bologna

Kao i poslije svakog velikog nogometnog natjecanja, netom završeno Europsko prvenstvo u Njemačkoj za posljedicu je imalo kombinacije s transferima u rubrici ‘nova lica na velikoj svjetskoj sceni’. Koji su igrači najviše eksplodirali na Euru, a da bi im pritom ta ‘eksplozija’ već donijela ili pak mogla donijeti prijelazak u novi, veći klub? Naravno, tu ne računamo igrače koji su unatoč sjajnim partijama na turniru i uoči ovog Eura već igrali u najvećim klubovima te imali određenu reputaciju, poput Rodrija, Williama Salibe, Danija Carvajala, Fabiana Ruiza ili Kylea Walkera. Također nema smisla uvrštavati ni čuda od djeteta kao što su Lamine Yamal, Kobbie Mainoo ili Arda Guler, budući da već i u ovako mladoj dobi igraju u gigantima poput Barcelone, Manchester Uniteda ili Real Madrida. Gledamo isključivo na igrače koji ne igraju u onom baš najvišem ešalonu elitnih momčadi.

Pod svim tim kriterijima, nakon ovog Eura najviše bi mogla profitirati dva kluba, njemački Leipzig i talijanska Bologna. Iz Leipziga, dakako, prednjači jedan od najboljih igrača turnira Dani Olmo (26), koji je s tri pogotka i dvije asistencije apsolutno briljirao te bio ozbiljan kandidat za najboljeg igrača turnira. Kao što već možda i znate, 20. srpnja istječe klauzula po kojoj Leipzig mora pustiti Olma za odštetu od 60 milijuna eura, nakon toga njemački klub može sam odlučivati o odšteti. Prije tog roka želju za reakciju imaju brojni klubovi; Barcelona, Manchester City, Liverpool, Chelsea i Bayer Leverkusen između ostalih. Još jedan ogroman talent koji je bio sjajan na Euru, ali i prošle sezone u Leipzigu je Nizozemac Xavi Simons (21), također ofenzivni veznjak. Simons je inače igrač PSG-a koji je bio na posudbi, no sigurno napušta Parižane, a glavni favoriti za njegov potpis su Leipzig u kojem je proveo godinu posudbe, ali i Bayern München. Treći igrač Leipziga koji je oduševio na Euru austrijski je zadnji vezni Nicolas Seiwald (23), za kojeg su zainteresirani njemački velikani Bayern, Bayer i Borussia Dortmund.

FOTO: Olmov menadžer otkriva detalje oko transfera: 'Dani dolazi u Hrvatsku, a jednog dana će se vratiti u Dinamo'

Leipzig: Susret Hrvatske i Italije u 3. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/5

Kao što smo već rekli, i Bologna bi mogla zbog Eura (ali i sjajne klupske sezone) trljati ruke zbog novca od izlaznih transfera. Neosporno tu prednjači talijanski stoper Riccardo Calafiori (22) koji je bio jedna od rijetkih svijetlih točaka Italije na turniru, a talentirani branič je prema informacijama s tržišta već sve dogovorio s Arsenalom koji će ga otkupiti za 50 milijuna eura. Čeka se samo službena potvrda. Malo u Calafiorijevoj sjeni, ali i dalje s fantastičnim turnirima iza sebe su dva Bolognina Švicarca, krilni napadač Dan Ndoye (23) i polivalentni veznjak/branič Michael Aebischer (27). Švicarska je uz njihov ogroman doprinos dogurala do četvrtfinala, a tržišna vrijednost ovog dvojca mogla bi se udvostručiti, ako ne i više od toga.

Kad gledamo iz konteksta reprezentacija, definitivno ne smijemo zaboraviti manje reprezentacije poput Gruzije i Slovenije koje su pozitivno iznenadile na turniru. Giorgi Mamardashvili (23) po mnogima je bio najbolji vratar turnira pa ne bi bilo čudo da napravi transfer iz Valencije (koja već godinama nije velik europski klub) u najbolje od najboljih. Nastup na Euru već je donio veliki napredak napadaču Gruzije Georgesu Mikautadzeu (23), koji je Metz zamijenio puno većim francuskim klubom, Monacom.

Dinamo i Hajduk žele Slovence

Puno se transfer buke stvara oko Slovenaca, posebice oko stopera Udinesea Jake Bijola (25) koji je prema velikom broju mišljenja bio čak i najbolji centralni branič Europskog prvenstva. Njega žele brojni veliki klubovi iz liga petice, kao i veznjake Slovenije Adama Gnezdu Čerina (25) iz Panathinaikosa i Timija Maxa Elšnika (26) iz Olimpije. Zanimljivo, za usluge ovog dvojca zainteresirani su i hrvatski klubovi, Dinamo i Hajduk.

Za kraj ćemo spomenuti jednog od najboljih primjera igrača u kategoriji ‘eksplodirajućih’, Španjolca Nica Williamsa (22) koji će gotovo sigurno napustiti Athletic Bilbao te ga najvjerojatnije zamijeniti Barcelonom. Uvijek iznad ovih igrača stoji upitnik je li Euro bio samo bljesak, ali veliki klubovi smatraju da se takav rizik, kad se netko dokazao na Euru, itekako isplati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije