Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 208
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BALLON D'OR

Gvardiol i Modrić nominirani za Zlatnu loptu, a Livaković za najboljeg vratara svijeta!

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
BERNADETT SZABO/REUTERS
06.09.2023.
u 20:58

U kultnom izboru France Footballa Joško Gvardiol i Luka Modrić našli su se na popisu 30 najboljih nogometaša svijeta koji konkuriraju za Zlatnu loptu, dok se Dominik Livaković našao na popisu 10 imena koja konkuriraju za trofej Lava Jašina

Hrvatski nogometni reprezentativci Joško Gvardiol, Luka Modrić i Dominik Livaković su među nominiranima za najbolje u proteklih godinu dana prema izboru poznatog France Footballa.

Gvardiol i Modrić nominirani su među 30 nogometaša koji su u prilici osvojiti čuvenu Zlatnu loptu, odnosno originalno nazvanu Ballon d'Or. Svojim igrama za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Kataru krajem 2022. i osvajanjem bronce hrvatski mladi stoper i iskusni kapetan su na najvećoj pozornici pokazali fenomenalne izvedbe.

Joško je, uz reprezentaciju, te uz sjajne igre u dresu njemačkog prvoligaša RB Leipziga zavrijedio je i status najskuplje transferiranog braniča u povijesti nogometa, kad je ovog ljeta za odštetu od 90 milijuna eura prešao u redove osvajača Lige prvaka i engleske Premier lige, Manchester Cityja. 

Luka je, s druge strane, osim još jednog velikog natjecanja u kojem nas je vodio do medalje, i dalje bio konstanta u redovima velikog Reala iz Madrida te je samo nekoliko dana prije svojeg 38. rođendana najstariji nominirani igrač u ovom društvu

Livaković je ušao među deset nominiranih vratara u izboru za najboljeg vratara godine, odnosno Lav Jašin trofej, nazvan po čuvenom ruskom vrataru koji je u 60-im godinama prošlog stoljeća osvojio Zlatnu loptu kao i dalje jedini vratar u povijesti kojem je to pošlo za rukom.

Dominik je, kao i Joško, najviše očiju svjetske nogometne javnosti na sebe bacio sjajnim igrama na Svjetskom prvenstvu krajem prošle godine, kad je bio junak u raspucavanjima s bijele točke protiv Japana i Brazila, ali i s mnogim obranama tijekom samih utakmica. Također je prikazivao vrhunsku formu i u dresu Dinama te tako zavrijedio i transfer u turski Fenerbahče.

Kao dva glavna favorita za osvajanje Zlatne lopte kladionice ističu Lionela Messija i Erlinga Haalanda. Dok je Messi u periodu ocjenjivanja konačno osvojio svoj prvi trofej svjetskog prvaka s Argentinom noseći svoju reprezentaciju do zlata, Haaland je s Manchester Cityjem osvojio trostruku krunu te oborio rekord za najviše postignutih pogodaka u jednoj sezoni Premier lige (36), i to u svojoj prvoj sezoni u engleskom nogometu.

Vrijedi istaknuti da se igrači boduju i ocjenjuju za period od kolovoza 2022. godine do srpnja 2023. godine, za razliku od prijašnjih godina kad se ocjenjivalo na bazi kalendarske godine. Osvajače nagrada saznat ćemo 30. listopada.

Nominacije za Zlatnu loptu:
Lionel Messi (PSG/Inter Miami)
Rodri (Man City)
Lautaro Martinez (Inter Milan)
Antoine Griezmann (Atletico Madrid)
Robert Lewandowski (Barcelona)
Julian Alvarez (Man City)
Yassine Bounou (Sevilla/Al Hilal)
Vinicius Jr (Real Madrid)
Ilkay Gundogan (Man City/Barcelona)
Martin Odegaard (Arsenal)
Erling Haaland (Man City)
Nicolo Barella (Inter Milan)
Ruben Dias (Man City)
Emiliano Martinez (Aston Villa)
Khvicha Kvaratskhelia (Napoli)
Bernardo Silva (Manchester City)
Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt/PSG)
Jude Bellingham (Borussia Dortmund/ Real Madrid)
Kevin De Bruyne (Manchester City)
Bukayo Saka (Arsenal)
Mohamed Salah (Liverpool)
Jamal Musiala (Bayern Munich)
Karim Benzema (Real Madrid/Al-Ittihad)
Andre Onana (Inter Milan/Man United)
Joško Gvardiol (RB Leipzig/Man City)
Kim Min-jae (Napoli/Bayern)
Luka Modrić (Real Madrid)
Kylian Mbappe (PSG)
Harry Kane (Tottenham/Bayern)
Victor Osimhen (Napoli)

Nominacije za najboljeg vratara (Jašin Trofej)
Marc Andre Ter Stegen (Barcelona)
Thibaut Courtois (Real Madrid)
Mike Maignan (AC Milan)
Yassine Bounou (Sevilla FC/Al-Hilal)
Aaron Ramsdale (Arsenal)
Emiliano Martinez (Aston Villa)
Andre Onana (Man United/Inter Milan)
Ederson (Man City)
Brice Samba (RC Lens)
Dominik Livaković (Dinamo Zagreb/Fenerbahce)

Komentara 5

VA
Varosanin
21:12 06.09.2023.

Najbolji vratar ce biti Emiliano Martinez. Klaun iz Argentine, jer njegova obrana u finalu je donjelo zlato Argentini i ta obrana vrijedi 100 puta vise nego sve obrane sto je Livakovic napravio. Nazalost tako razmislja porota. Daj da grijesim

KR
Krolo
00:38 07.09.2023.

8+1 igrača iz M. City-a, Arapi sve podredili svojim klubovima, ostalima mrvice.

BP
Besposlen pop
21:29 06.09.2023.

Mogli su i mene predložiti, tako svejedno. Ne može vratar nekog turskog kluba biti najbolji na svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije