Dobra odluka

Iz Hrvatske otišao u Srbiju i tamo napravio čudo

15.10.2022.
u 09:37

Cilj mi je medalja na Olimpijskim igrama, a to s Hrvatskom nisam mogao ostvariti. Bio sam blizu klupe Poljske, a onda sam shvatio da nisam njihov prvi izbor i krenuo sam u novu potragu

U večerašnjem finalu (20 sati) svjetskog prvenstva za odbojkašice igrat će Srbija – Brazil. Srpkinjama je ovo drugo fijale, one će braniti naslov osvojen 2018. godine u Japanu, dok će Brazilke igrati četvrto finale, ali do sada nijednom nisu bile prve.

U Hrvatskoj će se ovaj susret pomno pratiti zbog izbornika Srbije. Naime, Daniele Santarelli bio je izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije od jeseni 2018. godine, s kojom je uspješno debitirao u kvalifikacijama za EP 2019. koji se po prvi puta održavao u novom formatu u četiri države i s 24 reprezentacije.

Nakon uspješnog prolaska skupine u Budimpešti u osmini finala u Ankari Hrvatska je u dramatičnoj utakmici poražena od domaćina Turske (2:3). Hrvatska je na kraju završila na 11. mjestu. Santarelli je vodio hrvatsku reprezentaciju i u Europskoj ligi u Zlatnoj skupini dva puta osvojivši srebro.

U finalu 2019. Hrvatska je u Varaždinu poražena od Češke (1:3), a 2021. u bugarskim Rusama od domaćina (1:3). Na posljednjem EP, kojem je i Hrvatska bila jedan od domaćina u Zadru prošlo ljeto, nakon prolaska skupine hrvatske su odbojkašice su izgubile neočekivano u osmini finala od Francuske (2:3), zauzevši u konačnici 10. mjesto. To je ujedno bila i posljednja Santarellijeva utakmica na kormilu Hrvatske.

Odbojkaški savez Srbije dogovorio je sa Santarellijem suradnju do 2025. godine. On je na izborničkoj klupi Srbije naslijedio Zorana Terzića, koji je zadnjih 20 godina uspješno vodio srpske odbojkašice.

Santarelli je u klupskoj odbojci osvojio sve. S Imoco Volley Coneglianom bio je četiri puta prvak Italije, osvojio je naslov svjetskog klupskog prvaka i naslov europske Lige prvakinja. I to sve kao mladi trener, ima tek 41. godinu.

- U finalu očekujem utakmicu koja će dugo potrajati. Brazil je odigrao nevjerojatnu utakmicu u polufinalu i izbacio Italiju s mojom suprugom na mjestu libera – istaknuo je Santarelli. 

Zanimljivo je da je suprugu Moniku de Gennaro oženio 2017. godine kada je i postao prvi trener Conegliana, gdje je ona igrala od 2013. godine i gdje igra i danas. U vezi su bili sedam godina. 

 - Nakon što sam odustao od mjesta izbornika hrvatske reprezentacije, počeo sam tražiti nešto gdje bi mogao napraviti ozbiljniji iskorak.

Cilj mi je medalja na Olimpijskim igrama, a to s Hrvatskom nisam mogao ostvariti. Bio sam blizu klupe Poljske, a onda sam shvatio da nisam njihov prvi izbor i krenuo sam u novu potragu. I stigao je poziv Srbije, iskreno nisam ga očekivao. Razgovori su bili vrlo kratki i evo me u finalu svjetskog prvenstva – rekao je Santarelli.

Frane Žanić, direktor hrvatskih odbojkaških reprezentacija, ima samo riječi pohvale za talijanskog trenera.

- Top trener, top čovjek. Zaista smo divno surađivali četiri godine. Da nije imao visoke ambicije, odnosno želio je početi osvajati medalje na velikim natjecanjima s reprezentacijom, vjerojatno bi još dugo bio na klupi Hrvatske.

No, tko zna, možda se jednog dana vrati. U svakom slučaju ostali smo u kontaktu, često se i čujemo i želim mu svu sreću da večeras osvoji zlato - istaknuo je Žanić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije