kraljevska jedinica

MAX! Zlatna lopta Ikeru, a ne Leu Messiju!

Iker Casillas
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
18.07.2012.
u 13:58

Samo je jedan vratar u povijesti ravan kapetanu furije Ikeru Casillasu: Nijemac Sepp Maier! Jedino je još bavarski mačak u karijeri osvojio SP i EP, Kup prvaka i Interkontinentalni kup, državno prvenstvo i kup – i to više puta

Iker Casillas (31) ponosi se s više pehara s reprezentacijom nego čak i legendarni Nijemac Sepp Maier: ne samo što je 1. srpnja zbirci dodao drugi EP nego je devedesetih trijumfirao i u konkurenciji kadeta i juniora prije nego što je sa 19 godina i 14 dana debitirao u seniorskoj reprezentaciji, piše sportski tjednik MAX!

On je vratar koji je najviše utakmica, 79, odigrao bez primljenoga gola, sedam više od prijašnjeg rekordera, Edwina van der Sara. Na finalu Eura postao je prvi igrač sa 100 pobjeda u reprezentaciji. Iker Casillas ima 31 godinu i vjerojatno će na kraju karijere sloviti za najuspješnijeg vratara svih vremena. Ali, Casillasu nedostaje jedno priznanje, kojim se nisu okitili ni Maier, ni Fabien Barthez ni Dino Zoff ni Gigi Buffon, nego samo Lav Jašin. Ruski je Crni pauk jedini vratar kojemu je dodijeljena Zlatna lopta, a Casillas je dosad najozbiljniji kandidat da mu se pridruži.

Španjolski Marca i As pokrenuli su kampanju da se idući trofej - danas zvan Fifina Zlatna lopta - uruči njihovu ljubimcu, a pozitivni signali dolaze i od France Footballa, utemeljitelja prestižne nagrade. Dva su madridska dnevnika počela agitirati za “zlatnog Ikera” već dva dana nakon šokantne lekcije koju je furia roja očitala Italiji u kijevskom finalu Eura.

I Pele za Ikera!

Oba su dnevnika citirala i Pelea, koji je izrekom podržao zamisao da najveći pojedinačni trofej pripadne vrataru. Zvuči razumno: Ikerova je reprezentacija prvak Europe, klub prvak Španjolske, a on je u oba trofeja ugradio nepregledan niz fantastičnih obrana. Još važnije: najbolji strijelci minulog Eura zabili su samo po tri gola! Nijedan se, dakle, napadač nije jako izdvojio iz mase, kao što nijedan veznjak nije oborio sve s nogu kao nekoć Zidane ili Sammer.

Da bi osnažila argumente, Marca je konzultirala brojne španjolske vratare, koji su jednoglasno zaključili da je Casillas idealan kandidat, što zbog sportskih dostignuća, što zbog primjernog ponašanja na terenu i izvan njega. Cesar Sanchez, koji se s Ikerom izmjenjivao na Realovim vratima, rekao je da “Iker zaslužuje trofej više od ikoga”. Po Cesaru, “Iker donosi prevagu koliko i Cristiano i Messi. Ako sad ne dobije nagradu, kad će?”

“Ne vjerujem da je Jašin bio bolji od Ikera, a dobio je Zlatnu loptu. Sad je kucnuo čas!” - kaže Antonio Betancort, Realov vratar iz šezdesetih.

Još se jedan bivši realovac, Bodo Illgner, pridružio komplimentima, iako je uz Casillasa izgubio status prvotimca. “Još kao junior bio je izvanredan. Njegov je uspjeh posljedica pobjedničkog mentaliteta i smirenosti. Branio je u finalu Eura, u utakmici s Italijom, a bio je miran kao na treningu.”

Bivši vratar Sportinga Juan Carlos Ablanedo ustvrdio je da je “Casillas primjer velikog sportaša” i da “zaslužuje tu nagradu kao konačno priznanje za svoje vrijednosti.”

Gorka Iraizoz iz Athletica dodao je da “nema čovjeka koji bi mogao reći da Ikeru ne pripada Zlatna lopta.”

No, Casillas nije jedini kandidat za najveći broj glasova izbornika, kapetana i novinara iz zemalja članica Fife. Tu su, nedvojbeno, sadašnji posjednik trofeja Lionel Messi, zatim najbolji igrač EP-a Andres Iniesta i portugalski supermen Cristiano Ronaldo. Nimalo neobično, sva četvorica igraju u Primeri. Dapače, u Realu i Barceloni. Najbolji nogomet ipak živi na Pirenejima.

Triput više glasova od Ronalda

Marca je odmah nakon početka kampanje lansirala i anketu, u kojoj je pitala čitatelje koji od španjolskih junaka najviše zaslužuje Zlatnu loptu. Od 125.000 sudionika ankete, 61 posto ih je glasovalo za Ikera, ispred Inieste (29 posto) i Xavija Hernandeza (10 posto). Nakon probnog balona, uslijedila je druga anketa, s “pravim” pitanjem: koji svjetski nogometaš zaslužuje Zlatnu loptu?

Na žalost Ikerovih zagovornika, glasači su se (zamislite čuda) opredijelili za – Messija! Od 115.700 anketiranih čitatelja dnevnika sklonog Realu, ipak je Barcelonin Argentinac privukao najviše, 42,3% glasova. Casillasu je pripalo 37,8%, a Ronaldu 10,3%. Ishod glasovanja vjerojatno ima veze s time da je Messi u sezoni postigao 73 gola za Barcu, od čega 50 u Primeri i 14 u Ligi prvaka. S tim povijesnim učinkom priskrbio si je španjolski trofej Pichichi, europsku Zlatnu kopačku i naslov najboljeg strijelca Lige prvaka. Vjerojatno nije pravedno, ali plotuni golova (i asistencija, u Messijevu slučaju) imaju veći odjek od obranjenih udaraca i broja utakmica bez primljenog pogotka.

Messi u jednom susretu može zabiti pet komada, ali Casillas ne može primiti manje od nule.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije