OSCAR PIASTRI

Mlada zvijezda F1 kaže da je podrijetlom Jugoslaven! Njegov je život i dalje misterij

Hungarian Grand Prix
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/4
28.07.2024.
u 21:35

U Formulu 1 ušao je 2022. kao rezervni vozač Alpinea, koji je objavio da će voziti za njih u 2023., no Piastri je objavio da je to laž i potpisao za McLaren

Sezona Formule 1 za 2024. godinu nastavlja nam pružati znatno veću količinu drame i uzbuđenja nego što smo očekivali na samom početku. Najbolji dokaz za to je podatak da smo u 13 dosadašnjih utrka imali čak sedam različitih pobjednika, a među njima i dva vozača koja su ostvarila svoje premijerne pobjede u karijeri. Riječ je o vozačima McLarena Landu Norrisu, koji je prvu pobjedu u karijeri ostvario prije nešto više od dva mjeseca u Miamiju, te o mladom 23-godišnjem Australcu Oscaru Piastriju, koji je već u svojoj drugoj F1 sezoni uspio doći na najvišu stepenicu postolja proteklog vikenda na kultnom Hungaroringu u Mađarskoj.

Rekordan u juniorskom rangu

Ono što je trebao biti najsretniji dan u životu i ostvarenje dječačkog sna za Piastrija, ali i iznimno sretan dan za momčad McLarena, koja je prvi put nakon tri godine imala vozače na prvom i drugom mjestu utrke, zasjenjeno je prilično nepotrebnom dramom unutar momčadi koja se lako mogla izbjeći. Naime, Piastri je s trećeg mjesta na startu pretekao momčadskog kolegu Norrisa (te Maxa Verstappena) i potpuno zasluženo bio na čelu utrke, vodio je i kontrolirao tempo sa zavidnom mirnoćom. No pri drugom ulasku u boksove McLaren je napravio veliku pogrešku stavivši drugoplasiranog Norrisa u boks krug prije Piastrija. Budući da je u Mađarskoj “undercut”, odnosno prednost za vozača koji prije uđe u boks, vrlo snažna pojava, znalo se da će zbog toga Norris biti prvoplasirani ispred Piastrija kad obojica odrade promjene svojih guma. Piastri je tako izgubio prvo mjesto nimalo vlastitom krivnjom pa su iz momčadi morali moliti Norrisa (koji se bori za naslov prvaka s Verstappenom i svaki bod mu je bitan) da pusti Piastrija natrag na prvo mjesto. Nakon više od deset minuta nagovaranja i dramatičnih poruka na radiju Norris je pred kraj utrke konačno popustio i propustio momčadskog kolegu, a Piastrijeva pobjeda je, iako zapravo potpuno zaslužena, ostavila gorak okus u ustima i njemu i svim pratiteljima Formule 1.

GALERIJA Pogledajte koje poznate osobe su upriličile otvaranje Olimpijskih igara

Hungarian Grand Prix
1/27

Unatoč činjenici da je pobjeda stigla na ne baš najljepši način, Piastri je ušao u birano društvo od 115 vozača koji su tijekom 74 godine duge povijesti ovog sporta bili na najvišoj stepenici postolja. I to je mladić iz Melbournea potpuno zaslužio. Otkako je na početku prošle sezone počeo svoj put na F1 razini, dokazao je da je vrhunska klasa vozača te ne samo da zaslužuje biti u Formuli 1 nego i da se bori za najveće dosege.

Piastrijev je ulazak u Formulu 1 bio posve dramatičan. Nakon što je u tri uzastopne sezone (2019., 2020. i 2021.) osvojio naslove svjetskog prvaka u Formuli Renault (Formula 4), Formuli 3 i u Formuli 2 te postao prvi vozač u povijesti koji je to napravio, Piastri je s razlogom bio “tražena roba” na tržištu Formule 1, ali od 2020. bio je pod ugovorom kao član juniorskog programa momčadi Alpine, bivšeg Renaulta. U sezoni 2022. mnogi su ga odmah očekivali u F1 rosteru, ali Alpine mu je dodijelio ulogu rezervnog vozača. Cijela drama nastala je na ljeto 2022. godine kad je Fernando Alonso objavio da napušta Alpine s početkom sezone za 2023., a momčad je službeno objavila kako će ga u njihovu bolidu zamijeniti upravo Piastri. U neviđenom scenariju Piastri je na Twitteru objavio da je ta službena objava Alpinea laž jer nije potpisao nikakav ugovor te je na kraju odbjegao da bi vozio za McLaren. Cijeli F1 svijet tada se digao na noge, a na Piastriju je bio velik pritisak jer je bez ijedne F1 utrke na svojem kontu tako hladno odbio momčad koja je u prošlosti osvajala naslove svjetskog prvaka.

Piastrijeva odluka u konačnici se ispostavila fantastičnom. Danas se McLaren s Red Bullom natječe za konstruktorski naslov F1 prvaka te je vjerojatno i najbrži od deset bolida, dok je s druge strane Alpine pri dnu ljestvice te doživljava unutarnji raspad; odlaze vozači, predsjednik, inženjeri i ostali. Međutim, to nije samo stvar odluke, već i onoga što pokazuje na stazi. Rijetko koji se novak u Formuli 1 tako brzo i tako dobro prilagodio ogromnim zahtjevima najviše razine motosporta. U vrlo ranoj fazi pokazao je da može biti blizu svojeg već sad vrlo iskusnog momčadskog kolege Norrisa te odrađivati ono što se od njega u momčadi traži. Već u prvoj sezoni imao je pobjedu u sprintu i penjao se na postolja, postao je prvi novak koji je vodio u utrci nakon više od deset godina, a kao šlag na torti iznimno dobrog početka karijere stigla je i spomenuta pobjeda.

Jugoslavensko podrijetlo

Njegova velika prednost je mirnoća. Dok drugi vozači znaju ponekad poludjeti, što od sreće, što od ljutnje, njegove su rečenice uvijek u istom rangu decibela, odmjerene i mirne. U skladu s time o Piastrijevu privatnom životu zna se vrlo malo, no najzanimljivija crtica je da je u više intervjua istaknuo kako ima kinesko, talijansko i jugoslavensko podrijetlo. Nikad nije naznačio o kojoj je od zemalja bivše Jugoslavije riječ, ali sva tri podrijetla u javnosti spominje i njima se ponosi. Radujemo se gledati još velikih izvedbi sjajnog australskog mladića, uistinu je riječ o budućnosti Formule 1.

VIDEO Nekoć mjesto izlaska i okupljanja, Cibonin prolaz zadnjih godina jezivo je mjesto koje propada

Komentara 2

MA
malaliba
09:26 29.07.2024.

Kada je on rođen Jugoslavije više nije bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije