HULIGANI NA SP Milijuni eura za sigurnost i borbu protiv ekstremista na stadionima

Neonacisti i ekstremni desničari glavni problem

sp-hul-txt.jpg
import
16.05.2006.
u 18:48

Sedmeroznamenkaste brojke izražene u eurima uložili su Nijemci u sigurnosne uvjete za svjetsko nogometno prvenstvo, ali stanovnike sela Iffezheima to očito nimalo nije impresioniralo, jer su ponudu jedne turističke agencije, da u blizini njihova mjestašca napravi privremeni kamp za oko pet tisuća engleskih navijača, glatko odbili.

Sto tisuća Engleza
Seljane nisu uspjeli uvjeriti ni članovi Organizacijskog odbora SP-a i ostali su pri svom da im Englezi ne trebaju.
- Ne želimo Engleze jer bi nam uništili našu idilu. Nema nikakve šanse da dopustimo huliganima da budu u našoj blizini - poručio je jedan stanovnik Iffezheima.

Premda je broj Engleza koji će moći ući na stadione ograničen, Nijemci očekuju da će tijekom SP-a kroz njihovu zemlju u različitim turističkim aranžmanima proći oko sto tisuća Otočana. Iako na dva posljednja velika natjecanja nije bilo većih izgreda engleskih navijača, Nijemci strahuju da bi do toga moglo sada doći zbog jačanja ekstremne desnice i neonacizma u Europi.

Schengenska granica
Kako bi se izbjegle takve situacije sve države sudionice SP-a u pratnju s navijačima poslat će svoje policijske snage, a svima onima koji su do sada radili nerede bit će onemogućen odlazak u Njemačku tijekom SP-a. Sporazumom sklopljenim u Schengenu 1985. godine članice Europske unije ukinule su granice između svojih zemalja, ali će ih za potrebe SP-a Njemačka vratiti, te će se i tako pokušati dodatno zaštititi od huligana.

- Naš je cilj navrijeme prepoznati opasnost i pokušati ga spriječiti. Ne mislimo podizati ograde, već otvoriti vrata svima koji žele uživati u nogometu - kazao je njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble.

Kao najveći problem uz Engleze apostrofirani su nizozemski, poljski i njemački navijači, kojima će policija posvetiti posebnu pozornost.

Ekspresne deportacije
U slučaju da do nereda ipak dođe, domaćini su pravosudnim aparatom osigurali i mogućnost ekspresnih suđenja, pa će tako svi koji se nađu u takvoj situaciji vrlo vjerojatno iste sekunde biti deportirani. To znači i ulazak u policijsku bazu huligana EU i zabrana dolazaka na sve veće nogometne smotre ubuduće. Nažalost, sve to mora se poduzeti kako bi se zaštitilo one koji samo žele uživati u nogometu i dobroj zabavi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije