ZAHTJEVAN PROTIVNIK

Ovako će Španjolci večeras izgledati na terenu. Imaju jednu veliku dvojbu

International Friendly - Spain v Brazil
Foto: VIOLETA SANTOS MOURA/REUTERS
1/4
15.06.2024.
u 09:40

Unatoč svim ovim podacima o španjolskom posjedu, oni danas ipak ne igraju onoliko sporo i strpljivo koliko bi možda te brojke sugerirale. Glavni razlog tome su njihovi krilni igrači, Lamine Yamal i Nico Williams

Oko početnih sastava Španjolske i Hrvatske u prvom dvoboju skupine B na Europskom prvenstvu nema previše nedoumica. Bit će to zanimljiv okršaj u smislu da su po formaciji 4-3-3, ali i po stilu igre, Španjolci i Hrvati u dosta toga zapravo slični. Riječ je o dvjema reprezentacijama koje, više od većine najvećih svjetskih reprezentacija, svoju igru temelje na kontroli u sredini terena u smislu posjeda lopte. Naravno, Španjolci su u rubrici posjeda lopte najimpresivnija svjetska reprezentacija, o čemu najbolje govori činjenica da su u kvalifikacijama za Euro u osam utakmica imali nevjerojatan prosjek od 73,1 posto posjeda lopte.

Nacho umjesto Laportea

Međutim, upravo je Hrvatska momčad koja je u posljednje dvije godine najviše ograničila posjed Španjolaca u jednoj utakmici. Bilo je to lani u finalu Lige nacija u kojem je na kraju Furija slavila na jedanaesterce nakon 0:0 u 120 minuta igre. Tada je Španjolska imala posjed lopte od 54 posto, a to je jedini put u posljednje dvije godine, točnije u posljednjih 25 utakmica, da su izabranici Luisa de la Fuentea imali manje od 55 posto posjeda.

GALERIJA Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

International Friendly - Spain v Brazil
1/21

Upravo se zbog ovih činjenica borba za prevlast u sredini terena doima potencijalno najvažnijim segmentom današnje utakmice. S jedne strane će, očekivano, biti naš prekaljeni i iskusni vezni red Modrić – Brozović – Kovačić koji loptu zna čuvati kao u trezoru, dok s druge strane postoji možda i jedina nedoumica u početnom sastavu Španjolaca za okršaj u Berlinu. Sigurni starter u veznom redu Španjolaca je vrlo lako i najbolji obrambeni veznjak svijeta, Rodri koji će biti “mozak” igre Španjolske, a pored njega će biti veznjak PSG-a Fabián Ruiz. Koliko doznajemo iz onoga što se događa u španjolskom taboru, jedina dvojba postoji oko tog trećeg veznjaka, a za poziciju startera figuriraju bivši igrač Dinama Dani Olmo te Barcelonin Pedri. Dvojba postoji zato što Olmo još nije u potpunosti zacijelio ozljedu mišića. Da je Leipzigov veznjak na sto posto svojih mogućnosti, sigurno bi bio u udarnoj postavi jer vezni red Ruiz – Rodri – Olmo profilno nudi najviše raznovrsnosti. U ovom slučaju dok Dani nije u potpunosti fit, dvojba između njega i Pedrija još uvijek stoji.

Unatoč svim ovim podacima o španjolskom posjedu, oni danas ipak ne igraju onoliko sporo i strpljivo koliko bi možda te brojke sugerirale. Glavni razlog tome su njihovi krilni igrači, Lamine Yamal i Nico Williams. Oni će, kad lopta stigne do njih u zadnjoj trećini, biti iznimno direktni, ići u jedan na jedan driblinge prema sredini te tražiti centaršut, udarac ili podvaljivanje za suigrača. Naši bekovi Joško Gvardiol i Josip Stanišić će, vrlo je izgledno, imati pune ruke posla. Prilike koje bi trebali kreirati Yamal i Williams, završavati bi trebao kapetan Furije Álvaro Morata, koji nije poznat kao prvoklasni egzekutor, no iza sebe ima najbolju golgetersku sezonu u karijeri. Uoči ovog dvoboja Španjolska je doživjela i jednu promjenu u kadru. Zbog tegoba s mišićem udarni stoper Aymeric Laporte vrlo izgledno neće nastupiti protiv Hrvatske, a trebao bi ga zamijeniti 34-godišnji realovac Nacho Fernández. Time Španjolska gubi na izlasku s loptom iz zadnje linije, ali dobiva na defenzivnim reakcijama. Partner u obrani bit će mu stoper Real Sociedada Robin Le Normand, na bekovima će biti poglavito ofenzivan dvojac, Alejandro Grimaldo i Daniel Carvajal, na što treba pripaziti u obrani, ali može se i iskoristiti u napadu. Na vratima će uobičajeno biti Unai Simón.

Budimir poznaje Španjolce

Što se tiče vatrenih, već nekoliko dana se zna da će sastav biti onaj koji je istrčao i u posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Portugala. Marin Pongračić je od igrača izvan popisa došao do statusa startera ispred Marina Erlića nakon što je odradio znatno bolju sezonu u Serie A i iskazao se u spomenutom pripremnom dvoboju, a partner će mu, naravno, biti Josip Šutalo. Nadalje, Lovro Majer je činjenicom da je najproduktivniji vatreni u posljednjih godinu dana zavrijedio svoje mjesto na desnom krilu udarne postave, a polivalentni Andrej Kramarić će biti prebačen na lijevo krilo, što znači da će Ivan Perišić nakon oporavka od puknuća ligamenata svoju priliku ipak tražiti s klupe. Zbog produktivne izvedbe protiv Portugala svoju šansu u prvih 11 je zaslužio Ante Budimir, koji bi tako protiv furije (koju jako dobro poznaje) trebao dobiti prednost ispred Brune Petkovića. Kao i što je slučaj kod Simona na vratima Španjolaca, status nepobitne jedinice u hrvatskoj reprezentaciji ima Dominik Livaković.

VIDEO Trening nogometnih reprezentativaca u Neuruppinu uoči prve utakmice na EP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije