ŠIROK IZBOR

PITANJE DANA Koji sport na Olimpijskim igrama najviše volite gledati?

Paris 2024 Olympics - Olympics volleyball venue filled with sand at the base of the Eiffel Tower
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS
1/5
26.07.2024.
u 13:54

Francuska je ovog ljeta ugostila imena poput LeBrona Jamesa, Andyja Murraya, Simone Biles, Armanda Duplantisa, Domagoja Duvnjaka... Koga najviše volite gledati?

Mnogo nas gleda, mnogo nas sanja o tome, ali samo malo njih to uspije. Olimpijske igre krema su sportskog natjecanja i tiha patnja svakog tko se sportom bavi profesionalno, ali samo odabrani ispune svoje snove. Nećemo se lagati, olimpijska baklja i nama "običnim" ljudima barem je jednom u životu rasplamsala mašu o odlasku na Igre. Na ove u Parizu nećemo sigurno jer svečano otvaranje zakazano je za danas i tamo je već nekolicina najboljih sportaša svijeta.

Francuska je ovog ljeta ugostila imena poput LeBrona Jamesa, Andyja Murraya, Simone Biles, Armanda Duplantisa, Domagoja Duvnjaka... Mi smo se pozabavili baš njima, odnosno najboljim sportašima i sportašicama u Parizu.

Najveća atrakcija američki su košarkaši, odnosno popularni Dream Team. S njima dolazi LeBron James, čovjek koji ima 39 godina i dva olimpijska zlata te jednu broncu. Baš on će s tenisačicom Coco Gauff nositi zastavu SAD-a. Ona je prošle godine osvojila US Open, svoj premijerni GS naslov u karijeri.

Kada smo kod tenisa, moramo spomenuti Novaka Đokovića koji ima rekordne 24 Grand Slam titule, a igrat će u Parizu i Carlos Alcaraz, jedan od najboljih tenisača svijeta koji je nedavno osvojio Wimbledon. Francuska mu neće biti problem jer tamo je nedavno osvojio Roland Garros. Mora se u ovoj priči spomenuti i Andy Murray. Britanski tenisač ima 37 godina i dvostruki je olimpijski pobjednik (London 2012. i Rio 2016.), a sad je odlučio da će mu olimpijski turnir u Parizu biti posljednji nastup prije odlaska u igračku mirovinu.

Velika zvijezda na OI bit će i američka plivačica Katie Ledecky koja je dominirala na Igrama 2016. osvojivši pet zlatnih medalja i postavivši dva svjetska rekorda. Bila je tada prva plivačica od 1968. koja je na istim Igrama pobijedila na 200, 400 i 800 metara slobodno. U Tokiju je osvojila još četiri medalje, a ovo će joj biti četvrte Olimpijske igre. Inače, ta djevojka ima samo 27 godina i već 10 olimpijskih medalja.

Kada smo kod SAD-a, spomenimo i Simone Biles (27). U Francuskoj će imati svoj povratak olimpijskoj gimnastici jer četverostruka olimpijska prvakinja iz 2016. pauzirala je dvije godine nakon odustajanja na Igrama u Tokiju 2021. Natjecanjima se vratila u kolovozu 2023. i sada može oboriti nekoliko rekorda.

 

Za Biles mnogi kažu da je G.O.A.T. (najbolja svih vremena) kada je gimnastika u pitanju, a sada to može potvrditi i onima koji u to još nisu uvjereni. Naime, osvoji li još jednu medalju, postat će najodlikovanija američka gimnastičarka u olimpijskoj povijesti, nadmašit će Shannon Miller koja je osvojila sedam medalja. Biles također ima priliku popeti se na drugo mjesto na listi nositelja olimpijskih medalja u ženskoj gimnastici. Matematički, ona ne može uhvatiti Larisu Latinjinu, koja je osvojila 18 medalja na trojim Igrama (1956., 1960., 1964.), ali s pet medalja u Parizu – za koje je svakako sposobna – Biles može dovesti svoj broj olimpijskih odličja na 12.

Kada je riječ o atletici, gledat ćemo svi svjetskog rekordera u skoku s motkom Armanda Duplantisa. On je za sada nastupio samo u Tokiju, trenutačni je svjetski rekorder na otvorenom i u dvorani (6,24metara i 6,22 metra) te aktualni olimpijski pobjednik. Ovaj 24-godišnji švedsko-američki skakač s motkom granicu od šest metara preskočio je više od 60 puta, a to nije uspjelo nikome drugom u povijesti ovog sporta.

Tu su još i brojna natjecanja u kojima se Hrvatska nada medalji poput vaterpola ili rukometa. Stoga vas pitamo - koji sport najviše volite gledati na Olimpijskim igrama. Izjasnite se u našoj anketi.

>> Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

Paris 2024 Olympics - Olympics volleyball venue filled with sand at the base of the Eiffel Tower
1/21

 

 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije