PRIČA SE NASTAVLJA

Pokrenuta istraga! Kontroverzna boksačica nakon osvajanja zlata ide na sud

Boxing - Women's 66kg - Final
Foto: Peter Cziborra/REUTERS
1/4
12.08.2024.
u 08:52

Kako MOO nije odlučio napraviti konačno testiranje koje bi otklonilo ili potvrdilo sumnje oko spola Imane Khelif kružile su brojne priče, a to je pak otvorilo prostora za brojne nepoželjne posljedice

Alžirska boksačica Imane Khelif je na turniru u kategoriji do 66 kilograma na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila zlatnu medalju. Sada je pred njom drugi zadatak, onaj koji nema neposredne veze sa stvarima koje se događaju u ringu. Naime, u Parizu su Khelif i Tajvanka Lin Yu-Ting izazvale veliku kontroverzu. MOO im je dopustio sudjelovanje u turniru, usprkos njihovoj prethodnoj diskvalifikaciji od strane IBA-e čija su testiranja uoči Svjetskog boksačkog prvenstva 2023. godine pokazala da njih dvije ne ispunjavaju uvjete za natjecanje u ženskoj kategoriji.

Drugim riječima, IBA ih je odlučila diskvalificirati jer su njihovi testovi utvrdili da je riječ o biološkim muškarcima. Slučaj je podigao prašinu već nakon prve borbe Khalifi, one protiv talijanske predstavnice Angele Carini. Talijanka se odlučila povći iz borbe nakon svega dvije razmjene i 45 sekundi u ringu uz navode da nikada prije toga nije od protivnice u ringu zadobila teže udarce. Ovo je bio povod za još veću eskalaciju čitave priče oko Khelifi i Lin koje su prošle kroz svoje kategorije i osvojile zlata.

Međunarodni olimpijski odbor odobrio je natjecanje u ženskoj kategoriji objema sportašicama navodeći kako nisu razmatrali vjerodostojnost rezultata testiranja koje je učinila IBA, međutim istovremeno smatraju da je izvor nevjerodostojan, kao i osnova temeljem koje je test proveden. Problematičan segment je pak taj što su odnosi MOO-a i IBA-e narušeni zbog prijepora o financijskim i organizacijskim pitanjima još 2016. godine pa je upitno koliko je taj sukobi imao utjecaja na način i ishod odlučivanja odbora.

GALERIJA Boksačica za koju se sumnja da je muško prebila protivnicu za 45 sekundi. Talijanka se rasplakala: 'Ovo nije u redu'

Boxing - Women's 66kg - Final
1/20

Oko čitave priče bilo je malo jasno potvrđenih informacija, a kako MOO nije odlučio napraviti konačno testiranje koje bi otklonilo ili potvrdilo sumnje oko spola Imane Khelif kružile su brojne priče. Od pronalaska XY kromosoma, do povišene razine testosterona. Ponekad je slučaj bio jedno i drugo, u drugim verzijama niti jedno. Čitava situacija eskalirala je popriličnom "paljbom" na Khelif koja se našla u nezavidnoj situaciji. Kada su igre završile, odlučila se potražiti pravnu pomoć.

"Gospođa Khelif kontaktirala je odvjetničku tvrtku koja je jučer podnijela tužbu za teško kibernetičko uznemiravanje preko centra za suzbijanje internetske mržnje u uredu pariškog tužitelja. Kriminalna istraga će utvrditi tko je pokrenuo ovu mizoginu, rasističku i seksističku kampanju, ali će se također fokusirati na one koji su podgrijavali ovaj digitalni linč. Nepravedno uznemiravanje koje je pretrpjela ova boksačka prvakinja ostat će najveća mrlja ovih Olimpijskih igara", rekao je njezin odvjetnik, Nabil Boudi, kako prenosi ESPN.

VIDEO Hrvatski vaterpolist postao pravi hit u Parizu! Pogledajte kako Milanović izgleda uz našeg diva

Komentara 28

EJ
ejStef
10:49 12.08.2024.

Pa eto, sada je pitanje biologija ili birokracija. Ako sud uzme u obzir samo mišljenje MOO onda će dobiti parnicu, a ako zatraži vještačenje i testiranje, ishod je upitan... No to je tako, kada je ideologija i birokracija ispred znanosti.

Avatar DuxChroatorum
DuxChroatorum
11:10 12.08.2024.

Reći ovom tipu da je biološki muškarac i da prestane mlatit žene po ringu nije internet zlostavljanje, nego činjenica da konačno istini pogleda u oči.

SB
Stroga Babaroga
10:11 12.08.2024.

Jedino ispravno bi bilo da sud naredi ustanovljavanje pravog stanja tj dijagnozu iza te priče. Pa da se zna, jednom zauvijek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije