NAVEČER KVALIFIKACIJE

Sandra, vrijeme je: Danas kreće sport u kojem je Hrvatska najuspješnija na OI

Sandra Perković po deseti put slavila na Hanžeku
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
02.08.2024.
u 08:57

Atletika je najuspješniji hrvatski sport na OI, ako brojimo samo zlatne medalje

Danas počinju atletska natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu (samo je brzo hodanje bilo jučer). Hrvatska će biti zastupljena s pet atletičarki i četiri atletičara. Po broju medalja atletika je izjednačena s tekvondoom. Oba sporta imaju po pet odličja. Kada bi se gledale samo zlatne medalje, atletika prednjači s tri, ispred veslanja, rukometa i streljaštva koji imaju po dva zlata. Hrvatska atletika prvi se put pojavljuje na Igrama, naravno gledajući od osamostaljenja, 1992. u Barceloni.

Branko Zorko osvojio je 18. mjesto na 1500 metara, dok je Ivan Mustapić bio 17. u bacanju koplja. Na Igrama u Atlanti 1996. godine sudjeluju Siniša Ergotić u dalju (bez plasmana), Branko Zorko (14. na 1500 m) i Dragan Mustapić (27. u bacanju diska). U Sydneyu atletska reprezentacija broji 15 sportaša što je rekord koji je ostao do danas. Kao tinejdžerke pojavljuju se Blanka Vlašić i Ivana Brkljačić, u tom trenutku svjetske juniorke prvakinje u visu i bacanju kladiva. Jedina koja je ušla u finale bila je Ivana Brkljačić, osvojila je 11. mjesto.

Na Igrama u Ateni 2004. godine imali smo 12 predstavnika. Svoje četvrte Igre odradio je Branko Zorko, a jedino finale ovoga puta uspjela je uhvatiti Blanka Vlašić (11. mjesto). Zanimljivo je da je na ovim Igrama u bacanju kugle nastupio i Edis Elkasević, danas uspješni trener Sandre Perković. Prva atletska medalja stiže u Pekingu 2008. godine. Blanka Vlašić osvaja srebro u visu. Od 10 predstavnika u finalu je bio još samo Andras Haklits koji je bio deseti u bacanju kladiva. Na Igrama u Londonu 2012. atletika osvaja prvu zlatnu medalju.

Sandra Perković bila je prva u bacanju diska. Od devet predstavnika osim Sandre nitko nije izborio finale. Blanka Vlašić zbog ozljede nije mogla nastupiti. U Rio de Jaineru hrvatska atletika osvaja čak tri medalje. Zlatne su Sandra Perković u bacanju diska i Sara Kolak u bacanju koplja, dok je Blanka Vlašić bila brončana u visu. Nastupilo je deset predstavnika. I na kraju u Tokiju je bilo samo pet predstavnika, nismo osvojili nijednu medalju. Najbolji plasman ostvarila je Sandra Perković koja je bila četvrta.

>> Pogledajte tetovaže vatrenih

Sandra Perković po deseti put slavila na Hanžeku
1/13
 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije