ORLOVO GNIJEZDO Većina reprezentacija za bazu u Njemačkoj odabrala dvorce na osami

Skrivanje u osamljenim utvrdama

sp-dvo-txt.jpg
import
28.05.2006.
u 18:19

- Idete uzbrdo, skrenete lijevo kod skijaškoga lifta, onda se vozite još dva kilometra pa kod klinike opet idete lijevo, vozite se još malo i Schlosshotel ne možete promašiti. Tako je novinarima BBC-a u potrazi za mjestom gdje će biti baza engleske reprezentacije pomogla mještanka Bühlerhöha, mjestašca petnaest kilometara udaljenog od Baden-Badena.

Nadmašili sami sebe
Engleske kolege nisu se izgubili jer je hotel u kojem će biti smješteni članovi Gordog Albiona tijekom SP-a uistinu nemoguće promašiti. Riječ je o utvrdi na vrhu brda, nešto slično Orlovu gnjezdu iz istoimenog filma Briana G. Huttona. Osamljene utvrde oduvijek su bile mjesta na kojima su se Englezi uoči velikih smotri voljeli skrivati, ali i prema priznanju čelnika njihova saveza, ovaj su put nadmašili sami sebe. Do Schlosshotela vodi tek jedna cesta koja će tijekom njihova boravka biti pod posebnim osiguranjem kako bi se zaštitili od nepozvanih gostiju.

Nisu samo Otočani odabrali dvorac/utvrdu kako bi se što bolje pripremili. Schlosshotel Münchausen u Aerzenu, gdje će se smjestiti Francuzi, spada u jedno od ljepših zdanja namijenjenih nogometašima, a noćenje u njemu stoji oko 400 eura.

Uvjeti sponzora
Južna Koreja smjestila se u tristo godina starom baroknom zadnju koje je nekoć pripadalo princu Janu Wellenu, a reprezentacijama poput Japana i Amerike nije bilo toliko bitno da budu na osami. Oni su za baze uzeli hotele središtu Bonna i Hamburga. Možda bi da su mogli odabrali drukčije, ali za njihov su boravak u gradovima krivci unosni i obvezujući poslovi s tehničkim sponzorima.

Kada su Šveđani birali svoje sjedište, osnovno je bilo da bude na sjeveru Njemačke kako bi klima bila što bliža onoj na Skandinavskom poluotoku, pa je tako izbor pao na Bremen. Nizozemcima je pripala čast da budu gosti najstarijeg zdanja. Naime, jedna od zgrada hotela Park-Adler u Hinterzartenu datira iz 15. stoljeća. Nijemci su za bazu odabrali, što je donekle uvjetovao Adidas, Berlin.

Za razliku od Japanaca i Amerikanaca, Elf će se povući izvan grada, u Grünewald, u hotel u kojem je svaku sobu posebno dizajnirao Karl Lagerfeld. I mogli bismo tako unedogled jer je uistinu svako mjesto u kojem će boraviti reprezentacije po nečemu posebno. Japan i Južna Koreja postavili su prije četiri godine nove standarde, a kako je rekao predsjednik Organizacijskog odbora SP-a Franz Beckenbauer, Njemačka će ih pokušati nadmašiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije