HOO

Smanjiti HOO sa 70 na 25 ljudi

30.07.2002.
u 00:00

Ako mojoj obitelji država vrati kutjevačko gospodarstvo, bit ću sponzor HOO-a, ali samo bude li efikasno organiziran

ZAGREB - Hrvatski olimpijski odbor prevelik je sustav kojeg bi sa sedamdesetak trebalo svesti na 25 profesionalaca. Tako misli Petar Turković (45), psiholog i dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, koji predlaže reorganizaciju mastodonta.

- Kako su poslovi postajali složeniji, tako su dodavane funkcije po klasičnom sustavu hirerarhijske i linearne organizacije tipične i za državne administracije. Sve to proizlazi iz nepoznavanja i zakonitosti organizacije rada. Za razliku od poduzeća gdje menadžer može vrlo lako provesti reorganizaciju, ovdje ona mora proći Skupštinu - ističe Turković, koji upravo osniva privatnu tvrtku za organizacijsko-komunikacijski konzalting.

Zbog ekonomske situacije u kojoj se država nalazi, ali i zbog poštovanja načela djelotvornosti, HOO se mora smanjiti.

- Pri tome treba krenuti od core biznisa. Mora se znati koji je glavni posao HOO-a, a to je stvaranje uvjeta za razvoj sporta i sportskih rezultata te servisiranje hrvatskih sportaša i nacionalnih sportskih saveza. S obzirom na nedostatak novca, treba odrediti minimum funkcija potrebnih da bi se posao obavljao.

Turković ostavlja mogućnost da HOO ostane tripartitan, organizacija s tri ureda i podskupštine.

- Ta organizacija u osnovi nije loša, no treba vidjeti koje nam funkcije trebaju, da ih nemamo viška. Pitanje je treba li svaki ured imati zamjenika direktora i tajnicu. Možda je dovoljna jedna tajnica za sva tri ureda. Tu su i neke službe servisnih i tehničkih usluga, kao što su računovodstvo, informatička služba, turističke agencije, koje nisu core biznis i mogu se kupiti na tržištu usluga. Sistematizaciju poslova treba vrlo strogo odrediti, čemu će baza biti analiza radnih mjesta, da se vidi koliko tko radi, što radi, koliko je efikasan i koliko stoji njegovo radno mjesto. Ja kao konzultant za organizaciju vidim da bi za ono što ja mislim da je core biznis HOO-u dovoljno bilo 25 stalno zaposlenih.

U tom slučaju netko se, kaže Turković, mora prihvatiti tog nezahvalnog zadatka, nepopularnog u javnosti, da nekim ljudima oduzme posao. Dakako, toga bi se trebao prihvatiti menadžer, odnosno budući glavni tajnik HOO-a. Turković drži da je HOO-u potreban vođa s vizijom i jak menadžer za operativnu provedbu.

- Dolaskom pokojnog Andrije Mijačike, koji je imao viziju, HOO je imao lidera, ali ne i menadžera. Mijačikinom smrću HOO je ostao i bez lidera.

Nanbudaš Petar Turković (nositelj je majstorskog pojasa šestog dana) svjestan je da vjerojatno više neće biti član Vijeća HOO-a, no krovnoj sportskoj kući i dalje želi pomagati. Ravnatelj Centra Vinko Bek i ravnatelj Zaklade 2020 nasljednik je kutjevačkog gospodarstva, pa će, kaže, kao barun Turković biti sponzor HOO-a.

- Po Zakonu o denacionalizaciji započet je proces povrata imovine. Ako mojoj obitelji država tu imovinu vrati, bit ću sponzor HOO-a. Namjeravam pomagati humanitarne i sportske projekte, pa tako i HOO, ali samo bude li efikasno organiziran.

D. Brajdić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije