TENIS

U drugom kolu: Majoli - Kostanić

02.05.2002.
u 00:00

* Iva najavljuje uzvrat za poraz od Jelene prije tri godine i nada se da će gledatelji malo navijati i za nju

Utorak je bio udarni dan prve polovice tjedna na WTA turniru u Bolu. Nastupile su tri od četiri hrvatske tenisačice (samo je Silvija Talaja igrala u srijedu) i još - Ana Kurnjikova. Iako su počeci susreta najavljivali suprotno, na kraju se većina dvoboja rasplela prema željama organizatora: dalje idu Iva Majoli, Jelena Kostanić i Ana Kurnjikova. Turnir nije izgubio najvažnije igračice i sljedećih dana ponovo se mogu očekivati ispunjene tribine središnjeg terena na Zlatnom ratu.

* Anu dočekala Srebrna krila

Program je otvorila naša sedamnaestogodišnjakinja Karolina Šprem koja je za suparnicu imala Čehinju Libuše Prusovu pristiglu iz kvalifikacija. Mlada Varaždinka trsila se koliko je mogla (posebno u prvom setu), ali više od poraza 3:6, 0:6 nije mogla izvući. Šprem ima najslabiji WTA renking od svih sudionica glavnog turnira (403. mjesto) i bolji se rezultat od nje teško mogao očekivati. No, za nju je ovaj dvoboj (kao i trening s Kurnjikovom) veliko iskustvo.

Jelena Kostanić je u prvom setu dvoboja s Bjeloruskinjom Tatjanom Puček vodila s 2:0, potom s 4:2, imala je 5:4 i 30:0, ali je prvi set u doigravanju ipak pripao suparnici (7:5). Previše neprisiljenih pogrešaka nije moglo proći nekažnjeno. No, u drugom je setu Jelena igrala mnogo čvršće i usredotočenije i za samo 23 minute zbrisala je suparnicu sa 6:0, pri čemu Bjeloruskinja nije imala niti jednu gem-loptu. I u trećem setu Kostanićeva je imala inicijativu (povela je s 2:0 i imala break-priliku za 3:0), ali je Puček pružala jak otpor. Na kraju je Jelena pogodila crtu, lopta je nezgodno odskočila i iznenadila Bjeloruskinju - bilo je 6:4 za našu reprezentativku.

- U prvom setu previše sam prilika "falila", nisam bila odlučna kad je trebalo. Nakon toga odlučila sam igrati čvršće, onako kako znam, i to sam uspjela u drugom setu, dok sam se u trećem malo stisnula. Bila sam svjesna da imam priliku proći prvo kolo i da je ne smijem propustiti, a to me malo sputavalo. Nisam umorna od nastupa u Fed kupu, više sam psihički ispražnjena nego što sam tjelesno iscrpljena - kazala je Jelena.

Isti su dan ona i Silvija Talaja, kao jedine hrvatske predstavnice na turniru parova, za suparnice imale Južnoafrikanku Grant i Amerikanku Spears. Naše su igračice osvojile prvi set sa 6:2 i u drugom imale 5:5, ali potom su Jelenin umor i Silvijina nezaliječena Ahilova tetiva učinile svoje. Drugi su set izgubile s 5:7, a treći s 4:6.

Stihovi Srebrnih krila "O Ana, o Ana, tugo mojih dana" značile su samo jedno: na teren je ulazila Ruskinja Ana Kurnjikova, najveća zvijezda bolskog turnira. Zlatnim ratom zalepršala se najpoznatija zlatna pletenica svjetskog tenisa, ali to kao da nije previše impresioniralo osamnaestogodišnju Ukrajinku Juliju Vakuljenko. Iskoristila je Anine probleme sa servisom (ukupno 11 dvostrukih pogrešaka) i osvojila prvi set sa 7:6 (3), te u drugom povela s 2:1.

No, iako ima 20 godina, Kurnjikova je već predugo na Touru da ne bi znala što treba poduzeti. Zatražila je liječničku pomoć (trebalo joj je previti prst) a zapravo je suparnici dala da razmišlja. Vakuljenkovoj je sigurno kroz glavu prolazila misao kako će, eto, pobijediti veliku Anu Kurnjikovu i to je bilo dovoljno. Ruskinja je, naime, nakon toga osvojila šest gemova zaredom, zapravo je do kraja susreta izgubila samo dva.

* Iva preokrenula 4:6 i 2:4

I naša je Iva bila u sličnoj situaciji. Slovakinja Ljudmila Červanova vodila je 6:4 i 4:2, ali je Majoli dobila sedam gemova zaredom (i također do kraja izgubila još samo dva), nametnula svoj ritam i pobijedila s 4:6, 6:4, 6:2.

- Već sam pomislila: neću valjda opet izgubiti. Kad god bih potegnula, lopta bi išla van. Pri 2:4 u drugom setu rekla sam sama sebi "ili ćeš početi igrati ili ćeš izgubiti". I tek sam onda zaigrala kako znam - rekla je Iva.

Tako ćemo u drugom kolu bolskog turnira dobiti sraz dviju hrvatskih tenisačica: Ive Majoli i Jelene Kostanić. Isto se u Bolu dogodilo i 1999. godine, u dvoboju istih suparnica pobijedila je Jelena.

- Nastojat ću uzvratiti Jeleni za poraz prije tri godine. Jelena uvijek igra dobro u Bolu, a ja ću nastojati ostaviti emocije po strani i igrati što bolje. Nadam se da će gledatelji malo navijati i za mene, da neće svi biti na Jeleninoj strani - kazala je uoči tog dvoboja Iva.

Jelena se pak za taj meč sa suigračicom iz reprezentacije ovako priprema:

- Moram igrati "svoj" tenis, to je najvažnije. Možda sam u prvom susretu previše razmišljala, a to nije dobro. Najbolje je kad igram instinktivno. Iva igra odlično na velikim turnirima, valjda je oni posebno inspiriraju. Vidjet ćemo kakva će biti u četvrtak.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije