TENIS

U finalu Majoli - Svensson

05.05.2002.
u 00:00

* Prušova je u drugom setu, pri vodstvu od 5:4, imala tri meč-lopte, ali Iva se odličnim servisom uspjela obraniti i nakon dva sata i 41 minute igre proslaviti veliku pobjedu

BOL - Iva Majoli postigla je i desetu pobjedu zaredom na WTA Touru. Nakon što je osvojila turnir u američkom Charlestonu, igrat će i u finalu bolskog turnira. U polufinalu je uz fantastičnu podršku publike uspjela pobijediti 22-godišnju Čehinju Libuse Prušovu sa 6:7 (5), 7:5, 6:4.

Iako je samo 318. na WTA listi, Prušova je u Bolu dokazala da vrijedi više. Iz kvalifikacija je stigla do polufinala, a da je otišla i dalje, ne bi bilo nezasluženo. No, naša je Iva ipak bila bolja, smogla je snage da prevlada krizu u pojedinim razdobljima meča i da na kraju, nakon dva sata i 41 minute igre, proslavi veliku pobjedu.

Iva je u prvom setu vodila sa 2:0 i 5:3 i servirala je za set. Pri 30:15 je napravila dvostruku pogrešku pri serviranju, pa se jedna "prasica" prevalila na Ivinu stranu, a na kraju Prušova je pogodila sam kut Ivine polovice igrališta. Čehinja je smanjila na 5:4, potom izjednačila na 5:5. Prvi je set razriješen u tie-breaku, koji je sa 7:5 pripao Prušovoj.

U drugom je setu Čehinja povela sa 3:0, a potom sa 5:4 i na Ivinom servisu imala tri meč-lopte (40:15 i prednost). Iva je, međutim, u sjajnom finišu dobila drugi set sa 7:5, ne prepustivši suparnici niti jedan poen u posljednja dva gema!

U odlučujućem je setu Prušova posustala, a Iva je, na krilima podrške publike, igrala sve bolje. Oduzela je servis suparnici u trećem gemu i potom uspješno održavala tu prednost. Pri vodstvu od 5:3, propustila je četiri meč-lopte na suparničin servis, ali je zato u desetom gemu servirala u stilu Gorana Ivaniševića i bez izgubljenog poena u njemu stavila točku na i svoje pobjede.

- Drago mi je što sam pobijedila u susretu u kojem mi ništa nije išlo. Teren je bio vrlo suh, lopte su letjele predaleko. Moja je pogreška što suparnicu nisam stisnula odmah na početku nego sam si sama zakomplicirala život. No, pokazala sam da nisam slučajno Lavica po horoskopu i nisam se dala - kazala je nakon meča Iva Majoli, koja je zbog uobičajenih ženskih problema imala tešku i gotovo neprospavanu prethodnu noć.

Prušova je pohvalila Ivu da je najbolje igrala najvažnije poene i da je zato velika tenisačica. Pa iako ju je samo poen dijelio od ulaska u finale, nije bila nezadovoljna:

- Lakše bi mi bilo da sam izgubila s 1:6, 1:6, ali to je tenis. Iza mene je dobar turnir i ako tako nastavim, mogla bih se ponovno vratiti među 150 najboljih igračica - - kazala je Prušova, otkrivši da je još kao dijete godinama s roditeljima ljetovala na Pelješcu.

Ivina suparnica u finalu bit će 26-godišnja Šveđanka Asa Svensson, koja je sa 6:3, 6:2 pobijedila talijansku tenisačicu Tathianu Garbin. U Talijankinoj je igri očit bio umor i nedostatak svježine. Dan prije je, naime, uz dug pojedinačni susret s Jelenom Dementjevom igrala i polufinale parova.

Garbin je, ipak, nešto poslije s Indonežankom Angelique Widjaja osvojila turnir parova pobijedivši u finalu Ruskinju Jelenu Bovinu i Slovakinju Henrietu Nagyovu (druge nositeljice) sa 7:5, 3:6, 6:4. Pobjednice će podijeliti novčanu nagradu od 8000 američkih dolara.

A. Filić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije