STOP NASILJU

U sveopćem neredu navijači ne mogu biti u redu

18.12.2002.
u 00:00

ANTE VRDOLJAK, PREDSJEDNIK ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA, PODRŽAVA AKCIJU, ALI... Navijači i neredi samo su dio svakodnevnih društvenih pa i sportskih problema. Bolje rečeno, oni su dio nereda koji je zavladao u hrvatskom sportu

ZAGREB - Ante Vrdoljak predsjednik je Zagrebačkog športskog saveza, bivši predsjednik Nogometnog kluba Zagreba, praktički cijeli život je u sportu ili uza sport. Logično, čelni čovjek zagrebačkog sporta podržava akciju Večernjeg lista i HOO-a.

- Prije svega, akciju bi trebalo promatrati u kontekstu traženja rješenja za potpuno ozdravljenje odnosa i načina rada u sportu. Navijači i neredi samo su dio svakodnevnih društvenih, pa i sportskih problema. Bolje rečeno, oni su dio nereda koji je zavladao u hrvatskom sportu. Svjedoci smo financijske i pravne nesigurnosti u klubovima i sportskim udrugama, klubovima prijete stečajevi, igračima se ne isplaćuju ugovorne obveze. Sve više ih je na arbitraži, transferi igrača u inozemne klubove prešli su granicu zakonske regulative, poslovanje klubova nije transparentno, ima dvojba u plaćanju poreza... Navijači su upućeni u opće stanje hrvatskoga sporta i teško je očekivati da se oni ponašaju drukčije. U ovoj zemlji postoji puno zakona, ali, nažalost, puno je i onih koji ih krše. Među njima su i pojedinci ili manje navijačke skupine, koje su neki svojedobno shvatili kao statiste u filmovima. Oni u tom scenariju ponekad nisu dobivali sporedne, već i glavne uloge - reći će uvodno Vrdoljak.

Slična mišljenja proteklih dana mogla su se čuti i od predstavnika nekih navijačkih udruga, ali i od građana koji su se komentarima javljali u redakciju.

- Kad je riječ o nogometu, najveći dio krivnje snosi Hrvatski nogometni savez. Primjerice, Torcida u Splitu slavi obljetnicu, već u najavi znamo da će biti bakljada. Zbog nje je utakmica prekinuta na pola sata i to je nama normalno. Slično se događalo i na drugim stadionima. U stvari, nama na stadionima i u dvoranama nedostaju navijači, loša kvaliteta igre odvlači ih sa sportskih borilišta, a s druge strane stavlja ih se u prvi plan s njihovim predstavama. Nama stadion može napuniti samo utakmica između Hajduka i Dinama. I što se onda događa? Danima, čak i mjesecima svi se pripremamo za takve utakmice. Svi nešto najavljuju: policija jako osiguranje, igrači pobjedu, navijači iznenađenje. Budemo li se svi pridržavali zakona, postojećih i novih, navijači će se ponašati po tim regulama. Budemo li razmišljali da svatko tko dođe dobro dođe, reda neće biti. Dakle, kuća se gradi od temelja, ne može se red uvesti u sustavu u kojemu nitko nikome ne plaća i ne odgovara. Može novi zakon o navijačima, ali što je sa starim? - pita Vrdoljak.

B. Karapandža

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije