Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2024. u 22:57
U dosadašnjih pet međusobnih ogleda Portugal je četiri puta svladao Češku, dok su Česi slavili jednom, u prvom međusobnom ogledu na Europskom prvenstvu 1996. godine

U dvoboju 1. kola F skupine Eura u Njemačkoj nogometaši Portugala su u Leipzigu svadali preokretom Češku s 2-1 (0-0).

Češka je povela golom Lukasa Provoda (62), a Portugalci su izjednačili autogolom Roberta Hranača (69). U 92. minuti pobjedu je Portugalu donio Francisco Conceicao.

Jedan od favorita Eura Portugal teškom mukom je svladao Češku 2-1 golom mladog Francisca Conceicaoa, sina čuvenog Sergia Conceicaoa, u drugoj minuti sudačke nadoknade. Do važne pobjede Portugalci su došli preokretom, jer su potpuno defanzivno orjentirani, ali i podosta limitirani Česi neočekivano poveli. Ipak, dvoboj je odlučio loš dan češkog braniča Roberta Hranača, koji je prvo postigao nesretni autogol, da bi u 92. minuti poklonio loptu za pobjedu Portugalaca. 

VIDEO Gennaro Gattuso službeno predstavljen kao novi trener Hajduka

Portugalski središnji branič Pepe postao je najstariji igrač u povijesti Europskih prvenstava s 41 godinom i 113 dana nakon što je u utorak počeo utakmicu protiv Češke. Pepe je nadmašio dosadašnji rekord bivšeg mađarskog vratara Gabora Kiralyja, koji je imao 40 godina i 86 dana kada je igrao u osmini finala Eura 2016. porazu od Belgije.U ponedjeljak će u Leipzigu, uz neuništivog Pepea, startati i Cristiano Ronaldo koji ima 39 godina i četiri mjeseca kao treći najstariji ikad. On i Pepe su dvojica najstarijih igrača jedne momčadi koji su ikad sudjelovali na utakmici EURA.Ronaldo je večeras postao prvi igrač koji je nastupio na šest evropskih prvenstava. Ronaldo je debitrao na europskim prvenstvima 2004. godine, a trenutno je rekorder sa 26 utakmica i rekordnih 14 golova na europskim smotrama.

Portugalci i Česi su odigrali najslabije prvo poluvrijeme dosad na EURU i prvo koje je okončano bez golova. Portugalci su imali posvemašnju prednost u posjedu, ali nikako nisu mogli niti do šanse, dok je Češka odigrala vrlo loše poluvrijeme u kojem su se samo i isključivo branili, a čim su imali loptu u nogama uslijedile su pogreške i gubitak posjeda. Niti Portugalcima nisu prolazila zadnja dodavanja, a Rafael Leao je imao barem šestprodora i ubacivanja koja nisu našla nikoga u crveno-zelenom dresu. 

Jedinu akciju koja je završila iole vrijednim udarcem imao je Ronaldo, kojemu je vratar Jindrich Stanek obranio udarac u 45. minuti. Oba aktera bila su u akciji u 33. minuti kada je Stanek također zaustavio Ronalda u puno izglednijoj situaciji, no da je Portugalac i pogodio, VAR bi najvjerojatnije poništio taj gol zbog zaleđa. 

Drugi dio Portugalci su započeli ozbiljnije, pristisnuli su Čehe i sabili ih u njihov šesnaesterac, no dojam je bio da su previše i isključivo tražili u napadu samo Ronalda. A onda su Česi u svom prvom ozbiljnijem prelasku centra neočekivano poveli. Nakon duge akcije, koja se činila beskorisnom, Vladimir Coufal je dodao loptu Lukasu Provodu na rubu šestnaesterca, a ovaj je sjajnim udarcem pogodio sami kut portugalskih vrata.

VEZANI ČLANCI:

Portugalski izbornik Roberto Martinez u igru je odmah uveo dva napadača, a Portugal je izjednačio iz praktički iz ničega u 69. minute. Nakon ubačaja Bernarda Silve s desne strene Mendes je ubacio loptu glavom koja se činila lakim lijenom za vratara Staneka, no on ju je ispustio, a na loptu je naletio češki stoper Robert Hranac i poslao je u vlastitu mrežu.

Stanek je u 73. minuti obranio šut Silve, a na drugoj strani u 80. minuti Tomaš Šouček je imao šansu za novo iznenađenje, ali je pucao tik pored vrata.

U 88. minuti Portugalci su zabili, ali je VAR poništio zgoditak zbog milimetarskog  zaleđa Ronalda. Napokon, u 92. minuti Portugal je došao do pobjede iz akcije dvojice igrača koji su ušli u igru dvije minute ranije. Pedro Neto je prošao po lijevoj strani i ubacio, češki tragičar Hranač se spetljao, a na pravom mjestu se našao Francisco Conceicao i lako zabio.

U ovoj skupini danas je Turska svladala Gruziju s 3-1.

Portugal
Hranač (ag) 70', Conceicao 90+2'
2-1
Češka
Provod 62'
EURO 2024., 21:00, LEIPZIG
Kraj
KRAJ (Kraj)

Još jedna utakmica s infarktnom završnicom u skupini F! Nakon što su ju nam pružili Turska i Gruzija ranije u prvom susretu skupine, isto su učinili i Portugal i Češka. Česi su ni iz čeg poveli u 60. minuti, Portugalci se bizarnim autogolom vratili na 1:1 u 69., a nakon poništenog pogotka u 87. minuti uspjeli doći i do konačnog preokreta u sudačkoj nadoknadi preko džokera s klupe Francisca Conceicaa. Na kraju ipak zaslužena pobjeda Portugalaca rezultatom 2:1.

Gol
90+2' - PREOKRET PORTUGALA! (Gol)

GOOOOOOL! PORTUGAL U SUDAČKOJ NADOKNADI IPAK PREOKRENUO ČEHE NA 2:1! Izbornik Martinez je fantastično pogodio s izmjenama! Akciju je na lijevoj strani kreirao jedan igrač koji je maloprije ušao u igru, Pedro Neto, a nakon još jednog sretnog odbitka za Portugal, loptu u mrežu pospremio drugi igrač koji je ušao u igru, Francisco Conceicao. Nevjerojatna završnica u Leipzigu.

Zaleđe
87' - PONIŠTEN POGODAK (Zaleđe)

Portugalci su mislili da su preokrenuli na 2:1 i počeli slaviti, no poništen je pogodak zbog zaleđa! Na ubačaj Cancela Ronaldo je glavom pogodio vratnicu, a na odbitku se našao Diogo Jota i pospremio loptu u mrežu. Mislili su Portugalci da su došli do vodstva, no nakon provjere je utvrđeno da je Cristiano Ronaldo bio u zaleđu te je pogodak poništen.

81'

Vrlo dobra prilika za Čehe! S ruba kaznenog prostora Portugala je prizemno opalio Souček, taj udarac je otišao blizu lijeve vratnice Costinog gola.

78'

Vitinha je dobro pucao iz velike udaljenosti, ali još jednom dobrom obranom to sprječava Stanek.

72'

Silovito je iz dobre situacije pucao Bernardo Silva, ali Stanek je kvalitetnom reakcijom to obranio.

Gol
69' - PORTUGAL IZJEDNAČIO (Gol)

GOOOOOL! EKSPRESNO IZJEDNAČENJE PORTUGALACA NA 1:1! Češka nije imala sreće u ovoj situaciji. Vitinha je ubacio na lijevu stranu, Mendes je pokušao glavom, a vratar Stanek je pri svojoj reakciji odbio loptu u potkoljenicu svojeg stopera Hranača od kojeg se lopta nesretno odbila u gol. 

Gol
62' - ČEŠKA VODI 1:0 (Gol)

GOOOOOOOOL! KAKAV ŠOK U LEIPZIGU, ČEŠKA VODI 1:0 PROTIV PORTUGALA! Nakon neuspješnog ubačaja Coufal je pokupio loptu na desnoj strani i odigrao povratno za Provoda, koji s ruba kaznenog prostora desnicom gađa savršeno u malu mrežicu portugalskog gola. Češka je gotovo tijekom cijele utakmice 'parkirala autobus' ispred svojeg gola, a onda zabila iz prve prave prilike na utakmici. Nevjerojatno!

58'

Ronaldo je pucao iz slobodnog udarca s nekih 25 metara. Išao je taj pokušaj direktno u Staneka i češki vratar je lako uhvatio loptu.

56'

Još jedna prilika za Ronalda glavom iz blizine, no sjajnom reakcijom ga je blokirao Souček.

55'

Na centaršut Vitinhe je glavom pucao Ronaldo, ali Holeš je to glavom izblokirao i odbio u već deseti korner za Portugal.

50'

Konačno malo i Čeha u napadu. Schick je iz vrlo teške pozicije slijeva pucao, ali otišlo je to daleko od gola Portugalaca, jako daleko.

47'

Dalot je s ruba kaznenog prostora pokušao s plasiranim udarcem, no otišlo je to iznad grede čeških vratiju.

46'

Sudac Marco Guida je dao znak za početak drugog poluvremena. Zanimljivo je za istaknuti da je ovo prva utakmica na Euru 2024. u kojoj nije pao pogodak u prvom poluvremenu, nadamo se da neće postati i prva na turniru bez pogodaka u svojoj cijelosti.

Poluvrijeme
KRAJ PRVOG DIJELA (Poluvrijeme)

Kraj prvog poluvremena u utakmici Portugala i Češke. Očekivana utakmica u smislu postavke igre - Portugalci su napadali i stvarali prilike, a Česi su 'parkirali autobus' ispred svojeg gola i strpljivo se branili. Zasad su, nakon prvih 45 minuta, Česi uspjeli sačuvati 0:0.

45'

Nova dobra intervencija češkog vratara Staneka. Opasno je s desetak metara lijevo iskosa zaprijetio Ronaldo, ali Stanek je opet u tom dvoboju izašao kao pobjednik.

Žuti karton
39' (Žuti karton )

Leao je nakon "duela" sa Součekom na rubu češkog kaznenog prostora zaradio žuti karton za očito simuliranje. Odličan pregled igre suca Guide.

33'

Portugal nastavlja s prilikama. Ronaldo je bio u ulozi proigravača i sjajno našao Vitinhu koji je izašao pred Staneka, no u posljednji čas se ukazao Hranač i zasmetao portugalskog veznjaka pri udarcu.

32'

Nova velika prilika za Portugal! Fernandes je fantastičnom loptom kroz sredinu češke obrane pronašao Ronalda koji je bio u 'jedan na jedan' situaciji s vratarom Stanekom koji je briljantnom reakcijom obranio njegov udarac.

27'

Velika prilika za Portugal! Iz kontranapada su vrlo lijepo potegnuli. Silva je na desnoj strani odličnim dubinskim dodavanjem pronašao Fernandesa, koji je prizemno ubacio za Leaa, no ofenzivac Portugala je za koji centimetar bio prekratak ispred čeških vrata.

24'

Najopasniji pokušaj zasad na susretu. Bruno Fernandes je s lijeve strane iskosa pucao s 25 metara, a lopta je od bloka otišla malo iznad grede.

22'

Dias je opalio s nekih 20 metara, ali Šulc je vrlo dobro blokirao naizgled opasan udarac i lopta se odbila u korner.

16'

Nuno Mendes je okušao udarac iz daljine, otišlo je to pokraj češkog gola.

12'

Leao još jednom pokazuje da je raspoložen. Lijepo je driblinzima ušao na gol-liniju i odigrao povratnu loptu na peterac, no Česi čiste tu opasnost.

9'

Prva obećavajuća situacija na susretu za Portugalce. Leao je na rubu kaznenog prostora napravio sjajan dribling i ubacio u sredinu, a tamo je bio Ronaldo, no nije dobro glavom zahvatio loptu i ona je otišla pored gola.

4'

Prvu opasniju situaciju je iskreirala Češka. Nakon jedne duge lopte i brzih par dodavanja lopta je došla do Pavela Šulca, koji je ušao u kazneni prostor i pucao, ali je ostao blokiran.

Početak
DVOBOJ JE POČEO (Početak)

Počela je posljednja utakmica prvog kola grupne faze Europskog prvenstva između Portugala i Češke u Leipzigu.

SUDAC

Pravdu na dvoboju Portugala i Češke dijelit će talijanski sudac Marco Guida.

SASTAVI

Stigli su i sastavi za večerašnji ogled Portugala i Češke.

 

Portugal: Costa - Dias, Pepe, Mendes - Dalot, Fernandes, Vitinha, Cancelo - B. Silva, Ronaldo, Leao

 

Češka: Stanek - Hranac, Krejči, Holeš - Souček - Coufal, Provod, Šulc, Doudera - Schick, Kuchta

ČEŠKA U KVALIFIKACIJAMA

Česi su u svojoj kvalifikacijskoj skupini završili na drugom mjestu, iza Albanije, a ispred Poljske, Moldavije i Farskih Otoka.

PORTUGAL U KVALIFIKACIJAMA

Reprezentacija Portugala je jedina imala savršen omjer u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U skupini sa Slovačkom, Grčkom, BiH, Luksemburgom i Lihtenštajnom upisali su svih deset pobjeda.

GDJE GLEDATI?

Dvoboj Portugala i Češke, kao i sve ostale utakmice na Euru, možete pratiti na programu HRT 2.

DOBRODOŠLI

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli u tekstualni prijenos posljednje utakmice prvog kola grupne faze Europskog prvenstva u Njemačkoj, u kojoj se u Leipzigu sučeljavaju Portugal i Češka.

Komentara 10

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
07:41 19.06.2024.

" no dojam je bio da su previše i isključivo tražili u napadu samo Ronalda ". Upravo obrnuto. Niti jedan centaršut u prvom poluvremenu nije išao na Ronalda. Prvi pravi u drugom poluvremenu je bio gol iz malog zaleđa.

BO
BorisSverige
07:33 19.06.2024.

Nevjerovatno da nitko ne pise o katastrofalnoj pogresci sudca iz Italije koji prije pobjedonosnog gola Portugala nije svirao slobodan udarac za Cesku kod aut linije! Ako toi nije faul onda nam ni ne treba sudaca, sve se moze VAROM rjesavati koji ce dati zvucni signal preko razglasa! Sramota!

Avatar Barbie 💋
Barbie 💋
23:09 18.06.2024.

Što se dogodilo Ronaldu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije