Autori: Hina, Patrik Mršnik
POLJSKA - AUSTRIJA 1:3

Austrijanci došli do velike pobjede! Poljska na koljenima, još večeras može ispasti s Eura

REUTERS/Fabrizio Bensch
21.06.2024. u 19:56
Važne bodove upisala je momčad Ralfa Rangnicka u borbi za prolazak dalje, Poljska je i dalje bez bodova i u vrlo teškoj situaciji

 

Nogometaši Austrije svladali su Poljsku sa 3-1 (1-1) u dvoboju 2. kola skupine D na Euru u Njemačkoj, koji je odigran u petak na Olimpijskom stadionu u Berlinu. 

 

Austrija je povela u 9. minuti golom Gernota Traunera. U 30. minuti je za Poljsku izjednačio Krzysztof Piatek. Za novo vodstvo Austrije strijelac je bio Christoph Baumgartner u 67. minuti. Konačnih 3-1 postavio je Marko Arnautović u 78. minuti iz kaznenog udarca.

I Poljska i Austrija su u dvoboj na berlinskom Olimpijskom stadionu ušle bez bodova, ali s dobrim dojmom koji su ostavili u dvobojima s favoriziranim Nizozemcima i Francuzima. Činjenica da će u trećem kolu samo zamijeniti suparnike iz prvog, stavila je svojevrsni imperativ pobjede pred obje momčadi, kako bi s tri boda ušle u zadnjih 90 minuta grupne faze.

Za poljske navijače najvažnije je bilo pitanje hoće li i koliko protiv Austrije igrati kapetan Robert Lewandowski. Vjerojatno su bili razočarani kad su vidjeli početni sastav bez najboljeg poljskog strijelca. 

Konkretniji su u početku utakmice bili Austrijanci pa je već u 4. minuti njihov ponajbolji igrač Marcel Sabitzer gađao iz kaznenog prostora, ali nije bio precizan. No, već drugu priliku na utakmici je momčad koju vodi Ralf Rangnick pretvorila u vodstvo.

U 9. minuti Poljaci nisu uspjeli izbaciti loptu od svog gola nakon ubacivanja rukom na lijevom boku. Loptu i priliku za ubačaj u kazneni prostor dobio je Philipp Mwene te ju sjajno iskoristio. Poslao je loptu na visinu peterca i na bližu vratnicu. Tamo je austrijski stoper Gernot Trauner bio najviši u skoku i malim trzajem glavom neobranjivo poslao loptu u gornji kut pokraj nemoćnog Wojciecha Szczesnyja.

U prvih 15 minuta su Poljaci teško dolazili do posjeda, ali su bili opasni kad bi uspjeli organizirati kontranapade. No, nedostajalo im je konkretnosti u završnici. Ipak, u 30. minuti, uz malu pomoć sreće, Poljska je došla do izjednačenja.

Akcija Poljaka je bila dugačka, krenula s desne strane, da bi na ubačaj s lijevog boka prvi na lopti bio Jan Bednarek i sa desetak metara pucao, ali ravno u Traunera koji se dobro postavio. No, od austrijskog braniča lopta se odbila ravno u noge Krzysztofa Piateka koji je s nekoliko metara svladao austrijskog vratara Patricka Pentza.

Do kraja poluvremena pokušali su Austrijanci doći do još jednog pogotka, a stalnu prijetnju za Poljake predstavljao je Marcel Sabitzer. U 39. minuti su mu poljski braniči uspjeli blokirati udarac, a u 42. minuti je njegov projektil sa 25 metara otišao pokraj vratnice.

Po jednu promjenu na početku drugog poluvremena napravila su oba izbornika, ali potez koji su poljski navijači čekali Michal Probierz je povukao u 60. minuti, kad je zamijenio napadački dvojac, a umjesto Bukse ubacio Roberta Lewandowskog. No, Ralf Rangnick je Austrijance pripremio za poljskog kapetana, koji nije bio prevaga u ovom dvoboju. Stanka je učinila svoje.

Austrijanci su bili ti koji su nastavili dominirati u posjedu, a to im se isplatilo u zadnjih 25 minuta utakmice. Sjajnu su akciju izveli za novo vodstvo u 67. minuti.

Alexander Prass je povukao po lijevom boku, a onda poslao oštru, prizemnu loptu na rub kaznenog prostora. Austrijski kapetan Marko Arnautović je propustio loptu kroz noge, a na nju je natrčao Christoph Baumgartner i nakon prvog dodira uputio neobranjiv udarac za 2-1.

Deset minuta poslije se na sličan način kroz poljsku obranu u kazneni prostor sjurio Sabitzer i izašao sam pred Szczesnyja. Zaobišao ga je, ali ga je poljski vratar pokosio i skrivio kazneni udarac. Arnautović je bio siguran realizator za 3-1 u 78. minuti.

Mogli su Austrijanci postići i četvrti pogodak na vrlo sličan način, ali je u 85. minuti Konrad Laimer, nakon što je zaobišao poljskog vratara, poslao loptu pokraj vratnice. 

Austrija je zasluženo došla do pobjede i s tri boda čeka posljednji okršaj u skupini, u kojem će za četiri dana igrati protiv Nizozemske, ponovno na berlinskom Olimpijskom stadionu.

POLJSKA
Piatek 30'
1-3
AUSTRIJA
Trauner 9', Baumgartner 67', Arnautović 78'-11m
EURO - Skupina D, 2. kolo, 18.00, Olimpijski stadion, Berlin
Kraj
KRAJ (Kraj)

Gotova je utakmica u Berlinu! Zasluženo slavi Austrija i radi veliki korak prema drugom krugu Eura. Poljska može ispasti još večeras, ako utakmica Francuske i Nizozemske završi neodlučenim rezultatom. Evo stanja na ljestvici:

Standings provided by Sofascore
90+2'

Lijepu je šansu imao Grosicki sada za Poljsku, no nije uspio kvalitetno zadržati loptu u posjedu i uputiti pravi udarac nakon teške lopte koju je dobio.

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Igrat će se sudačka nadoknada u trajanju od četiri minute.

Zamjena
87' (Zamjena)

Još jedna promjena kod Poljaka, Zielinski daje mjesto Urbanskome na terenu...

85'

Laimer! Kakva šansa za četvrti austrijski gol, utrčao je Laimer nakon dobre dubinske lopte, obišao Szczesnog, ali lopta je plesala po crti gola i na kraju otišla pored vratnice...

84'

Nova velika prilika za Austriju, Posch je pucao, Szczesny je to obranio i sačuvao Poljake od pravog debakla u rezultatskom smislu.

Zamjena
82' (Zamjena)

Gregoritsch i Schmid su ušli u igru, Arnautović i Baumgartner izlaze uz pljesak austrijskih navijača. Posljednje su to današnje promjene Ralfa Rangnicka.

80'

Deset minuta je do kraja, Poljaci više zaista nemaju što čekati...

Gol
78' GOOOL! (Gol)

Pogodak! Za austrijskih 3:1 s bijele točke zabija Marko Arnautović!

Penal
77' (Penal)

Jedanaesterac za Austriju! Arnautović je dodao za Sabitzera, a ovaj izašao jedan na jedan pred Szczesnog koji ga ruši, a sudac Meler pokazuje na bijelu točku.

Zamjena
76' (Zamjena)

Umjesto Slisza u igru sada ulazi Kamil Grosicki, baca poljski izbornik Probierz sve karte u napad.

75'

Dobra prilika za Austrijance. Sjajno odigravanje Baumgartnera u sredinu, Wimmer puca, a Szczesny to brani. 

72'

Poljaci sada pošto-poto moraju po izjednačenje. Izgube li, prijeti im ispadanje s Eura već večeras nakon utakmice Francuske i Nizozemske.

69'

Odmah nakon primljenog pogotka zaprijetili su Poljaci, Danso nije najbolje reagirao kod jedne lopte, a silovit udarac Swiderskog brani Pentz. Arnautović je u nastavku akcije napravio prekršaj zbog kojeg je zaradio žuti karton.

Gol
67' GOOOL! (Gol)

Evo pogotka za Austriju! Baumgartner je zabio, vode Austrijanci s 2:1. Krasna je to bila akcija koju je započeo Seiwald, Arnautović je propustio loptu, a Baumgartner je lijepo pogodio.

67'

Jako malo pravog nogometa vidjeli smo u drugom dijelu. Gotovo ništa...

Žuti karton
65' (Žuti karton )

Dva žuta kartona za Poljake u kratkom razdoblju, najprije Moder, a onda i Lewandowski.

Zamjena
63' (Zamjena)

Nova zamjena kod Austrijanaca, Prass ulazi umjesto Mwenea.

Zamjena
59' (Zamjena)

Evo sada i zamjene kod Poljaka, u igri je Robert Lewandowski! Imat će nešto više od pola sata. Ulazi i Swiderski umjesto Piateka. Austrijanci također mijenjaju, ulazi Danso umjesto strijelca Traunera.

Žuti karton
56' (Žuti karton )

Nova javna opomena, ovoga puta za Wimmera, austrijskog igrača koji je ušao na poluvremenu.

Žuti karton
54' (Žuti karton )

Prva javna opomena na dvoboju, zaradio ju je Poljak Slisz zbog prekršaja na Baumgartneru u pokušaju da se spriječi kontra.

52'

Prvi nešto opasniji pokušaj u nastavku, Piatek je opalio izvana, otišlo je to visoko iznad grede.

50'

Relativno miran početak drugog dijela. Zagrijava se Robert Lewandowski uz teren, sve je izvjesnije da ćemo ga i vidjeti na terenu po prvi puta na ovom Euru.

46'

Počinje drugo poluvrijeme dvoboja u Berlinu. Bit će izvršena i promjena kod Austrijanaca, u igru će Wimmer umjesto Grillitscha, a kod Poljaka u igri je Moder umjesto Piotrowskog.

Poluvrijeme
PAUZA (Poluvrijeme)

Idemo na predah! Nakon prvih 45 minuta rezultat u Berlinu je 1:1, a i Poljskoj i Austriji treba pobjeda kako bi ostali u igri za drugi krug. Inače, Zielinski je probao iz slobodnog udarca u zadnjem poljskom napadu u prvom dijelu, Pentz je to obranio.

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Igrat će se još sudačka nadoknada u trajanju od jedne minute.

42'

Jak, silovit udarac Sabitzera iz velike daljine. Ovo nije bilo očekivano, otišlo je jako malo pored desne vratnice vratara Szczesnog.

39'

Sjajna prilika za Austriju! Polukontru je povukao Baumgartner, imao igrače na obje strane, odigrao je to za Sabitzera koji je to pokušao završiti golom, ali pogodio je poljski blok.

35'

Imamo dojam da poluvrijeme neće završiti s aktualnih 1.1. Naprosto, situacija na ljestvici to ne dopušta. Vidi se da i jedni i drugi žele pogodak, igra se dosta otvoreno.

32'

Kao da je nekako visio u zraku taj poljski gol, i eto - dogodio se. Sada se pjesma poljskih navijača ori s tribina u Berlinu. Podsjetimo, ni jednima ni drugima bod ne odgovara previše, igra se na pobjedu s obje strane.

Gol
30' GOOOOL! (Gol)

Evo pogotka! Nakon gužve i mnoštva odbijanaca u kaznenom prostoru Piatek gađa i pogađa za 1:1. Zaslužen povratak Poljaka u utakmicu.

27'

Dobar pokušaj Poljaka sada, opalio je Zielinski iz daljine, blokirala je to austrijska obrana. Trgnuli su se, čini se, Poljaci sada, čeka nas zanimljiva završnica prvog dijela.

22'

Szczesny sada dobro reagira, išla je jedna duga lopta prema Baumgartneru u sredini, no poljski vratar pročitao je to i otklonio opasnost.

19'

Velika šansa za Poljake. Mnogo igrača sudjelovalo je u ovoj kombinaciji, lopta je stigla do Zalewskog u sredini, a njegov udarac odlazi pored gola. Volej je to bio, bio bi to krasan gol da je lopta išla u okvir gola.

17'

Sada su Poljaci tražili kazneni udarac! Dobru je poziciju sebi za udarac s ruba kaznenog prostora iskreirao Buksa, pogodio Mwenea u ruku, ali turski sudac Meler ništa nije sudio, bila je to, kako se čini, ruka uz tijelo austrijskog braniča.

16'

Novo ubacivanje pred poljska vrata, opet je Sabitzer bio blizu lopte, no uhvatit će to Szczesny u svoje naručje.

14'

Poljska se bez Lewandowskog još uvijek ne vidi na terenu. Zaista, sada se tek vidi koliko taj klasni napadač nedostaje reprezentaciji, bez njega su zaista neprepoznatljivi u dosadašnjem tijeku Eura.

11'

Prvi je to pogodak Traunera, suigrača našeg Luke Ivanušeca u nizozemskom Feyenoordu za austrijsku reprezentaciju u karijeri. Bili su Austrijanci nešto bolji od samog početka, a zabili su iz prve prave akcije. I nakon pogotka bilo je zanimljivo, no udarac Sabitzera ostao je u bloku.

Gol
9' GOOOL (Gol)

Pogodak za Austriju! Trauner je zabio glavom s prve vratnice nakon lijepog ubačaja Mwenea za 1:0!

6'

Nema još uzbuđenja na utakmici, Austrijanci su nešto bolji u ovim uvodnim minutama. Ne treba ni očekivati "vatromet" od dvoboja, veliki su i važni bodovi na stolu.

4'

Nova je ovo utakmica na Olimpijskom stadionu u Berlinu, mjestu na kojem su vatreni doživjeli poraz od Španjolske u prvom kolu, ali i stadionu na kojem će biti odigrano finale ovog Eura.

Početak
POČETAK (Početak)

Utakmica u Berlinu je počela! Kod Poljske nema Roberta Lewandowskog u početnom sastavu, procjena medicinskog osoblja je da još uvijek nije dovoljno spreman za utakmicu, ali možda bude igrao u nastavku.

SASTAVI

Poljska: Szczesny; Bednarek, Dawidowicz, Kiwior - Frankowski, Piotrowski, Zielinski, Slisz, Zalewski - Buksa, Piatek

Austrija: Pentz - Mwene, Trauner, Lienhart, Posch - Grillitsch, Seiwald, Laimer, Sabitzer, Baumgartner - Arnautović

LJESTVICA

Evo kako ovoga trenutka izgleda ljestvica skupine D:

Standings provided by Sofascore
POČETAK

Dobar dan, poštovani čitatelji portala Večernjeg lista. Dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 2. kola Skupine D na Europskom prvenstvu u Njemačkoj između Poljske i Austrije. Obje momčadi izgubile su u njihovim prvim utakmicama, od Francuske odnosno Nizozemske pa će danas morati tražiti bodove za ostanak na Euru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije